fredag 30 november 2012

Pizzasallad

Här är mitt recept på pizzasallad. Tycker att den är som godast när den stått i kylskåpet några dagar

1/4 huvud vitkål
1/2 dl olivolja
ca 3/4 dl vitvinsvinäger
ca 1 tsk finsalt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Strimla vitkålen fint.
Koka upp vatten, ta bort från värmen och lägg i vitkålen någon halvminut. Häll av vattnet.
Blanda övriga ingredienser och häll över kålen. låt stå i kylskåp minst en halvtimma.


 

Pizza med lufttorkad skinka, brie och rödlök

Ikväll blev det en riktig fredagsfavorit. Vi upptäckte detta fantastiska recept när vi hade Saras matkasse första gången. Pizzabottnen är den bästa vi testat. Smakerna lufttorkad skinka, brie och rödlök är fantastiskt goda ihop på pizzan. Grundreceptet innehåller egentligen 0,75dl olja men jag har minskat på oljan och ökat på vattnet vilket har gett en torrare och krispigare botten.

Pizzan serverades med pizzasallad, recept på det hittar ni här.

Pizza för 2 pers
2 ägg
0,25 dl matolja
1,5 dl vatten
2½ msk fiberhusk
1½ dl krossade tomater
½ strimlad rödlök
100g lufttorkad skinka
100g skivad brieost
50g riven ost 
1 tsk Salt
Oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen med salt, olja och vatten. Tillsätt fiberhusk och låt svälla några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. 

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg på en plåt. Grädda i ugnen i 15 minuter. Höj ugnen till 250 grader de sista minuterna. 

Bred på tomatkross på pizza. Strö sedan över riven ost. Lägg sedan på skinkan, brieosten och rödlöken. Krydda ordentligt med oregano. Grädda pizzan 15-20 minuter.


Kvällens efterrätt blev återigen chokladmousse, num num!!!

Guacamole

Dagens lunch idag blev nötfärsburgare med sallad, grönsaker och hemmagjord guacamole. Jättelätt och jättegott och passar till allt från hamburgare, till kyckling, tacos, skaldjur och lax. Receptet hittade jag här

Guacamole
2 mogna avokado
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 pressad lime (kan uteslutas)
½ tsk salt
Chilipulver
Svartpeppar

Mixa allt till en slät smet och låt stå i kylen en liten stund innan servering!



Träningsfri dag

Kunde inte åka och träna i morse så det får bli en träningsfri dag idag. Vilket lämnar utrymme för Crossfit i morgon bitti istället:)

torsdag 29 november 2012

Valnötsbröd

Idag bakade jag ett nytt bröd som blev riktigt lyckat! En ny favorit tror jag. Receptet hittade jag här.

Valnötsbröd


4 dl krossat eller helt linfrö (200 g)
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1½ tesked salt
1 matsked brödkryddor (fänkål, kummin eller anis – hela frön eller malda)
4 dl valnötter (ca 150 g)
250 g kesella (en burk) helst med högsta fetthalt
6 ägg
(gärna 1 -2 dl youghurt, filmjölk, mjölk, vatten eller crème fraîche som gör smeten mer lättflytande)


  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en brödform på ca 2 liter med bakplåtspapper. 
  3. Kör linfrö,  Fiber Husk, bakpulver och salt i en mixer så att det blir så fint som möjligt.
  4. Lägg i valnötter och kryddor omixade.
  5. Blanda i de ”blöta” ingredienserna, dvs ägg och kesella.
  6. Rör ihop till en smet. Detta brukar jag göra i hushållsassistent, för smeten är ganska trög att röra.
  7. Klicka i smeten i formen. Platta till med en blöt sked.  
  8. Baka i nedre delen av ugnen på 175 grader i 1 timme och 20 minuter (80 minuter)

LCHF knäckebröd / fröknäcke

Här kommer receptet på knäckebrödet! Bästa receptet enligt mig, hittat här. Vansinnigt gott att strö timjan eller rosmarin och havssalt på innan gräddning.  



LCHF knäckebröd / fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosfett
2,5 dl kokande vatten
0,5 tsk salt


Blanda ihop alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och häll i kokosfettet. 
Blanda ihop allt och låt stå i ca 20 min. Kavla ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen i 50 minuter på 150°C. Skär i bitar med kniv eller pizzaslicer eller bryt isär, och lägg på galler på eftervärme i ca 40 min.



Broccolisoppa

Är det torsdag så är det och då serveras det soppa, idag broccolisoppa. Serverat med fröknäcke med ost. Detta recept fick vi när vi lyxade till det med Saras matkasse i förra veckan.

500g broccoli
2,5dl vatten
1msk kycklingfond
1dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
100g Philadelphia (eller annan färskost)

Dela broccolin i mindre bitar, använd gärna stjälken också. Koka upp broccolin i vattnet, tillsätt kycklingfond. Låt småputtra 10 minuter.

Tillsätt grädde, creme fraiche och färskost. Mixa till en slät smet med en stavmixer. Låt småputtra några minuter och smaka av med salt och svartpeppar. (Lite muskotnöt är också gott att ha i!)


Även om broccolisoppa var jättegod så var den inet så snygg på bild så det fick bli ett broccolistånd istället!

Rodd och boxjumps

Crossfit Endurance idag igen. Dagens wod var enligt nedan:


Idag försökte jag få till tekninken på boxjumpsen, skutta ner och upp, ”vilan” ska vara lådan och inte på golvet. Det är lättare sagt än gjort när man gjort tvärtom tidigare. Kändes som jag skulle kraschlanda varje gång och då körde jag ändå lilla 60cm lådan. Hann omkring 15-16 repetitioner per intervall, inget vidare score då de bästa hann omkring 25-30 per runda. Men efter 2km rodd och 60 hopp är jag ändå skönt mör i benen. Hade 6km uppvärmning i benen också.

Afterbashen idag var tabata hollow och tabata arch. 8 tabata (hålla 20sek, vila 10 sek) per övning. 

onsdag 28 november 2012

Ost och skinka


Det blev ett tripp till Gekås istället för träning ikväll. När jag kom ut från varuhuset var klockan närmare halv nio och jag var vrålhungrig.

Förr var det så lätt att bara grabba tag i en smörgås eller en chokladbit men det håller inte nu! I ostdisken hittade jag en förpackning smaskig Västgötakloster och i charken ett paket skinka. Så kvällens mat fick bli 5 st ost och skinkrullar i bilen på väg hem. Ingen mat jag rekommenderar varje dag men ett helt ok "på vägen mål".







Rödvinsvinegrette


Udag blir det kycklingsallad till lunch. Älskar kycklingsallader, de går ju att variera i det oändliga! Dagens sallad består av blandsallad, tomat, gurka, broccoli, paprika, kycklingfilé och ädelost och till det har jag gjort en rödvinsvinegrette. Denna vinegrette gör jag väldigt ofta. Receptet kommer ursprungligen ur en Allas tidning och innehåller egentligen ½ tsk socker men för att göra det LCHF-vänligt har jag givetvis tagit bort det (man kan ju om man vill tillsätta ½ stevia strö eller sukrin).

Rödvinsvinegrette
2msk olja (eller 1msk olja och 1msk vatten)
1msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
1krm svartpeppar

Räcker till 1-2 portioner



Oopsies

Igår var det kalas och där serverades vetemjölsfrallor och marsipantårta, big no no för mig! Tog en fralla för syns skull och tänkte att Mini kunde äta den men hon ville inte heller ha utan gick runt och tiggde grönsaker istället. Hade ätit mellanmål innan kalaset vilket jag alltid gör när jag ska bort och inte vet vad som bjuds, så slipper man sitta hungrig.

Väl hemma sen fick det bli lite kvällsmat istället. Hade några två oopsies liggandes i frysen som jag tinade och åt med massa gott pålägg; smör, ost, skinka, tomat, gurka och paprika. Mums! Blev även två fröknäcke med ost bara för att det är gott, istället för tårta liksom. 

Oopsies upptäckte jag för någon vecka sedan och är ju kanongott med massa pålägg på och superenkelt att göra. Detta recept hittade jag på LCHF-appen.




6 Oopsies
3ägg
100gram philadelphia (eller annan cream cheese)
En nypa salt

Dela äggvita och ägggula

Vispa äggvita hart med lite salt till bunken kan vändas upp och ner. (viktigt att man inte får med någon gula för då blir dom inte bra)

Vispa ihop äggulorna med philedelphian och blanda försöiktigt ned ostsmeten i äggvitorna och rör om lite

Klicka ut 6 oopsies på en plåt med smort bakplåtspapper (jag använder kokosfett men smör går lika bra), annars fastnar de lätt

Grädda i ugnen 150 grader i ca 30 minuter

Crossfit Team 06.00



Idag testade jag att jogga ner med Celtic till Onyx för att se hur många minuter jag "sparade". 15 minuter tog det så jag sparade 5 minuter, bra att veta om jag är sen någon gång ;) Sen blev det knappa 2km löpning innan passet men lite lagom som uppvärmning.

Crossfit Team stod på schemat idag. Vi var ojämnt antal tjejer så jag fick köra med Per (han har en schäferhund som han och hans fru tränar lydnad med så där hade vi lite gemensamt). Jag tycker att det är ganska kul att köra med folk jag inte känner. Det blir att man gör sitt bästa då.

Dagens pass var ganska tufft men kul och passade mig bra, är ju inte största fanet av tunga lyft, hög puls passar mig bättre!

Warm Up
400m run
3x10
Godmornings
Burpees
Lunges
Jackknife
BoxJumps
Airsquats

Wod
150 kcal row
150 wallball (alla 6kg bollar var upptagna så jag fick köra på 4kg, lite för lätt
150 burpee boxjumps (jag gjorde några fler eftersom Per höll på att dö)
150 Pull Ups (alla med svart band)

Tid: 43,33min och vi var bland de snabbaste

Jag funderar på att köra Crossfit Endurance ikväll eftersom jag är barnledig men jag får se hur kroppen känns i eftermiddag. vill ju orka träna torsdag och fredag också innan det är dags för vilodag på lördag. På söndag ska jag och Jennifer köra X-fit, wiie!!

tisdag 27 november 2012

"Helen"

Idag blev det Crossfit endurance igen. Har mer och mer börjat på endurancepassen, älskar att träna med hög puls! Gick med Cillen ner till gymet och var där en halvtimma innan passet men då det inte var någon där ännu fick vi vackert sitta och vänta, så lite surt så hann jag bara springa dryga 10 minuter (2,2km) som uppvärmning.

Dagens wod var "Helen" x 2 (woden är ursprungligen 3 varv). Vi hade 4 minuter på oss att göra varje varv, desto snabbare man jobbade desto mer hann man vila.

6 rounds for
400m run/row (sprang givetvis)
21 KB swing 16/24 (jag körde på 16kg)
12 pull ups (rött band första 4 varven, sen svart band de sista två, mina underarmar dog lite grann)

Vilket gav resultatet 2400m löpning, 126 KB swing och 72 pull ups.

Ett riktigt skönt pass även om mina underarmar krampade som satan efteråt…

måndag 26 november 2012

Köttfärsgratäng med vitkål

Ikväll gjorde jag en ny köttfärsgratäng, en lite annorlunda variant på kålpudding skulle man kunna säga. Vet inte riktigt vart jag hittat originalreceptet, hade det liggandes i en mapp på jobbet. Gjorde om det lite efter min egen smak och resultatet blev absolut helt ok! Nästa gång ska jag dock krydda lite mer, äggstanningen gör det mycket mildare.

600g köttfärs
1 stor gul lök
2 grovhackade paprikor
2 finhackade vitlöksklyftor
10dl hackad vitkål (minst)
250g skivade färska champinjoner
200g riven ost (jag använde Edamer och Västerbottenost)
Kryddor (jag tog oregano, timjan, spiskummin, chilipulver, salt och peppar)

Äggstanning:
5 ägg
3dl grädde (eller 50/50 grädde vatten)
Svartpeppar
Salt

Stek köttfärsen med kryddorna. Lägg i vitkål (koka ev vitkålen ngn minut innan), löken och paprikan.

Vispa ihop äggstanningen.

Lägg den skivad champinjonerna i botten på en ugnsform. Lägg i köttfärsröran och strö över den rivna osten. Häll sedan över äggstanningen och gratinera i ugnen i ca 25 minuter, 200 grader. 





Det är ju sist man ska va!

05.05 ringde klockan i morses. 20 minuters promenad ner till Onyx, lite upp värmning på löpbandet (blev bara 16 minuter, dryga 3 km) och sen var det dags för Crossfit Endurance.

100 box jumps for time
At the top of every minute; stop and do 5 burpees

9,44 minuter stannade klockan på, sist av alla! Och det är ju det man ska va för då får man både applåder och high fives;) Till mitt försvar så tog jag en högre låda (75cm) än de flesta andra så då kan det faktiskt få ta några minuter längre.

Efter passet körde jag lite core. 100 situps och 100 legs lower.

söndag 25 november 2012

Chokladmousse

Har länge tänkt testa att göra chokladmousse a la LCHF så det fick det bli ikväll. Hur enkelt var inte det då? Och så gott! Ursprungsreceptet hittade jag här men jag gjorde en halverad variant med lite mindre choklad.

2 pers
2 rutor mörk choklad (jag använde marabou 85%)
1 äggula, rumsvarm
0.75dl vispgrädde

1tsk stevia strö

Färska bär till garnering (jag hade röda vinbär idag)

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Vispa ½ dl av grädden löst. Rör ner 0,25 dl ovispad grädde i den smälta chokladen, lite i taget samtidigt som du rör. Rör ner  äggula i chokladen. Ta ungefär en tredjedel av den vispade grädden och rör ner i chokladen och vänd sedan försiktigt ner chokladen i den övriga vispade grädden med hjälp av en slickepott. Se till att inte röra för mycket då grädden kan bli för hård. Fördela moussen i två små glas och ställ kallt så att den stelnar. Servera med färska bär. 



Tacogratäng

Idag blev det Tacogratäng till kvällsmat. Ett jättgott recept som jag hittade på LCHFappen.

 500g köttfärs
Tacokrydda (jag gjorde egen)
300g broccoli (jag tog 250g färsk)
1 burk krossade tomater
½ purjolök
2dl creme fraiche
200g philadelphia (eller annan cream cheese)
200g riven ost (jag rev ner Edamer som vi hade en bit kvar av hemma)
1 röd paprika

  • Bryn köttfärs och purjolök i en stekpanna
  • Tillsätt tacokrydda, broccoli och krossade tomater. Låt puttra 20 minuter
  • Bred ut philadlephia i en ugnssäker form och bred därefter över creme fraiche
  • Fördela köttfärsröran över creme fraichen och strö över den hackade paprikan och dn rivna osten
  • Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter
Servera med en god sallad!



X-fit med lillsis!

Idag tog Jennifer steget och körde sitt första x-fit pass. Hon körde som sjutton och imponerade verkligen! Vi körde lite löpning som uppvärmning, jag sprang 4,5km.

Dagens pass såg ut som så här:

5 min/ station. +1 (vilket innebar att man körde först 1 rep per station sen 2 osv) 
Jag hann 9-10 repetitioner per station.

KB swing/ Thrusters (16/7)
Järnet/Airsquat jumps
Airsquat boxjumps/ Navy push ups
Up and curl/ Burpees