tisdag 30 maj 2017

La Copita


I helgen, eller rättare sagt i söndags på mors dag så bjöd Erlendur på finlunch.

Hela familjen var på La Copita. en av mina absoluta favoritrestauranger

Jag beställer så gott som alltid tapas, älskar tapas.. Men denna gången tog jag faktiskt deras fisk och skaldjurstallrik. Och vilken höjdare. Flera olika fisksorter, musslor, havskräftor, ett stort lass med grönsaker och flera goda såser till det. Rekommenderas starkt!

tisdag 23 maj 2017

Kebabsallad

Söndagens kvällsmat blev en riktigt trevlig kebabsalladstallrik

Superenkel rätt. Stekt shawarmakycklingkött, sallad, färdig kebabsås, syrade grönsaker, oliver, gurka, rödlök och piffade till med lite stekt halloumi (för finns det något godare?)

måndag 22 maj 2017

Helgens löpning

Med det fina väder vi haft i helgen så har man inte annat kunnat njuta av löpning!

Visste att lördagen skulle bli riktigt varm så hade planerat att ta med Celtic ut riktigt tidigt innan det blev för varmt. Nu va jag lite morgontrött så vi kom inte ut förrän vid halv nio då temperaturen hunnit stiga till över 20 grader redan… Men Celtic är inte så värmekänslig så vi åkte till Kransmossen och sprang milen där och den är relativt skuggig och har mycket rinnande vatten där Celtic kunde dricka precis när hon ville. Sprang en lugn och skön tur och avslutade med en stund vid bäcken där Celtic fick plaska runt i vattnet och jag kunde kyla mina ben (som de mår väldigt bra av då jag allt som oftast har en del känningar i benhinnorna..)
 
Söndagen var det långpass med Knallen och då var det bara en sisådär 17 grader men soligt. Helt perfekt löparväder. Va dock inte många på plats eftersom många hade sprungit Göteborgsvarvet på lördagen. Vi var i alla fall tre stycken som körde snabba gruppen och betade av 20km. När vi var inne på sista kilometern kom det nån tok i bil som började fota oss… Alla undrade om det var någon som kände denna person, jag sa att jag inte hade en aning om vem det var, vilket i själva verket var min syster:)

lördag 20 maj 2017

Levergryta

Lever, inälvsmat, är oerhört nyttigt, proteinrikt och ger värdefulla tillskott av mineraler och vitaminer. Det är faktiskt så att det är det som rovdjuren äter först innan de äter köttet... Tyvärr är fallet så att jag kan verkligen inte äta lever, jag äter det mesta men lever går bara inte. Kan troligtvis bero på att detta jag aldrig ätit när jag varit liten. Men Erlendur tycker om detta så det händer ju då och då att jag lagar det till honom.
 
Godast blir nog gryta med vanlig fullfet grädde men vill man ha det mejerifritt så kan man använda kokosgrädde, eller göra som jag gjorde, köra på 50/50
 
Ca2-3portioner

500g ungnötslever
3dl kokosgrädde/grädde
5 stora champinjoner (kan uteslutas)
Soya
Salt
Peppar
Paprikapulver


Skär levern i mindre bitar
Stek den försiktigt runtom så att den precis blir genomstekt.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver
Stek champinjonerna i lite smör.
Lägg över champinjonerna. Häll på 3dl grädde.
Smaka av med soja, salt och svart el vitpeppar
Låt puttra en liten stund

Servera med tex vitlöksfräst broccoli

fredag 19 maj 2017

Kvällsmat

Ikväll är Erlendur på AW så jag har gottat mig med en riktig favoritkvällsmat!

Intervaller 2x6x2min

Blev ett besök på Kretsloppets träningskväll igår också. Just när det gäller intervallträning så är det så värt att träna i grupp och eftersom mycket av löpträning bedrivs själv i skogen så är det alltid kul med sällskap i vilket fall

Passet igår bestod 2set av av 6st 2minutersintervaller med 30s gåvila. Vi körde på bana på Ryavallen. Hyffsat varmt kan jag säga, mätare stod på 27,5 grader när jag parkerade… Fast faktum är att det går nästa bättre att springa snabba intervaller i värme än lugn distans, eftersom det fläktar betydligt mer när det går snabbt:)

Siktade på ca 3:45 tempo och Enligt klockan så blev det snitt 3:50 tempo (520m) på första setet och snitt 3:38 tempo (540m) på andra setet, tot snitt 3:43min/km. Nu är detta min klockas tider vilket inte brukar stämma helt på bana. Vet att jag kollade tiden på 400m de första varven och de låg på 1,5min vilket säger 3:45 tempo, ändå blev det snitt 3:50 på klockan. Och det är inte direkt så att man får någon draghjälp på dessa pass då det är en lägre motionsnivå på deltagarna
 
Set 1: 0,55-0,52-0,52-0,52-0,51-0,51 km
Set 2: 0,55-0,56-0,55-0,55-0,54-0,56 km
 

 
Kämpar på med att kräma ut de sista ur mina Saucony Type A, en riktigt favoritsko men önskar uppdatera skosamlingen med vårens nya lila färg

torsdag 18 maj 2017

Fredagens plockmat

Plockmat är som bekant ett favoriträtt. Man kan liksom ta lite av allt det man gillar och det finns ju alltid nåt som passar alla

I fredags blev det nedan plock
Ägghalvor med majjo och räkor
Baconlindade dadlar
Halloumi
Tunnbrödsrullar med ost och skinka RECEPT
Parmesanbröd RECEPT
Ceasarsallad

onsdag 17 maj 2017

Intervaller 5x5min

Fick litet blodad tand vad gäller intervallträning i förra veckan så jag tog mig till Knallens intervallpass igår också!

5x5minuters intervaller med 1 minuts gåvila runt Kypesjön. Ett pass där jag normalt skulle sikta på ca 3:45 tempo, iaf under 4 min/km. Men efter flera månader utan seriös fartträning så gick det inte så snabbt. Dels för att jag inte riktigt fixar det tempot och dels för att jag känner att jag vill ta i lagom mycket för att hålla motivationen uppe:)

Blev ca ett varv runt sjön/per intervall: 1,24-1,22-1,20-1,19-1,21km vilket blev snitt 4:07min/km

Tillräckligt snabbt för att det va jobbigt och jag fick ta och i tillräckligt snabbt för att ge en sån där skön känsla efter ett träningspass. Och det var många som tog det lugnt inför lördagens stundande Göteborgsvarv så man blev liksom en i gänget:)

Nöjd och glad för att benen fick känns på lite fart och syra

tisdag 16 maj 2017

Vinci

I lördags så hade familjen en riktigt lyxlunch på Vinci. Jag är inte ute på restaurang och äter alltför ofta direkt och just Vinci har jag nog bara varit på ett par gånger tidigare. Men vilken god mat alltså!

Jag och Erlendur körde på både förrätt och huvudrätt. Råbiff till förrätt, råbiff är nog bland det godaste jag vet och denna var en riktigt fin sådan. Och sen tog vi en sallad med ryggbiff till huvudrätt, med ett sånt där perfekt stekt kött som bara smälte i munnen... Den slank ner så fort att jag inte hann fota...

Jag gillar också när restaurangen är barnvänlig. Direkt när vi kom plockade dom fram kritor och målarbild till Thelma och var väldigt flexibla med maten. Thelma ville ha en pizza med bacon och ananas och även om det inte stod på menyn direkt så va det inga problem. Thelma skippade förrätten men körde efterrätt istället, glass med chokladsås

fredag 12 maj 2017

Backintervallpass x3

För en vecka sedan va jag med fredagsgruppen och tränade igen (vilket jag inte gjort sedan i januari…) Passet var backintervaller på Rya Åsar, ca 1km lång backe som togs i 4 etapper x4.

De andra fyra killarna som var med är starka löpare och jag som inte kört några tuffare intervaller på flera månader visste att det skulle bli tufft, att jag skulle hamna efter (jag brukar normalt kunna hänga på). Men passet var så mycket värre än vad jag räknat med… Backen vi sprang i var riktigt brant största delen och eftersom de andra var snabbare så hann jag nätt och jämnt komma upp då vilan var slut och det var dags att springa igen. Flåset var helt ok men sista halva av varje intervall så var det som om jag bara sprang på stället, det gick liksom inte framåt… Vilan efter varje intervall var 1km nedförslöpning, vilket var väldigt skönt, då kände jag mig stark igen. Så även om jag dealade mycket med mig själv under intervallerna (bara springa tre av fyra set etc, halvera intervallerna etc…) så var nedförslöpningein/vilan så pass förlåtande att jag kände mig stark och redo att ta mig an nästa intervall.

Så jag tog mig igenom hela passet trots allt men fick ett kvitto på att för att vara stark i backe så räcker det inte att springa massa planmarkspass. Fick inspiration till att lägga till lite mer backe i min träning igen!

Passande nog så var det just backintervaller med Knallen i tisdags (det var ju precis lika längesedan som jag var med på dessa intervaller…) 4x4minuter i Byttorpsbacken, start vid Netto och så upp mot Hestra. 4minuter upp och sedan lika snabbt ner. Den backen var betydligt flackare och snällare och jag körde i kontrollerat, lagom jobbigt, tempo. Blev nästa 0,9km/intervall vilket ger ett snitt på 4:27min/km. Helt ok även om jag brukar ligga på ca 4:15-4:20min/km på detta pass

Sedan råkade jag också se att Kretsloppets träningskväll igår också hade backe på sitt schema. Och dom som känner mig vet ju att när jag tar mig för något så gör jag det ordentligt. Fick dessutom med mig min kompis Johanna på detta pass, vilket var väldigt kul, vi har inte träffats på länge. Detta pass var eg 8x300m upp för en backe ovanför Ryaåsar, med joggvila ner. Det var en väldigt blandad nivå på gruppen så vi körde i ca 30min och så körde man så många man hann. Jag hann med 9st intervaller och fick lite självförtroende igen då jag hade täten passet igenom. Ska dock tilläggas att det inte var någon speciellt hög nivå på de som sprang. Men ändå, vi var trots allt ett 20tal personer minst. Det var en lite lagom brant backe, lite brantare än Byttorp men långt ifrån Rya Åsarbackarna. Tog varje intervall (som var 330m) på dryga 1,5min (1min 32sek i snitt och man ska va exakt. Vilket ger 4:39min/km. Med facit i hand bör nog dessa intervaller ligga på under 1,5min i snitt. Det får bli nästa gång!