fredag 30 juni 2017

Restaurang Oliven

I onsdags var jag och Thelma nere på stan och åt vår kvällsmat. Gick till Restaurang Oliven som jag inte har varit på flera. Blev riktigt positivt överraskad!


En meny med massvis av goda rätter och maten jag beställde var supergod. En röra med handskalade räkor samt kräftstjärtar, grekisk kalvgryta, ceviche med fisk och skaldjur och klassiska gambas. Thelma tog klassikern souvlaki med kycklingspett och klyftpotatis och hon åt så gott som upp varenda smula av en rejält tilltagen portion.

torsdag 29 juni 2017

Diplomerad löpcoach

Igår kom detta diplom på posten:)


Så efter att ha genomfört Runacademys löpcoachutbildning samt varit ledare under vårterminen kan jag nu titulera mig Diplomerad löpcoach!

Det har verkligen varit en jättekul termin som varit väldigt givande för mig själv som löpare men även att se alla andra utvecklas i sin löpning. Vissa pass kunde man bara häpna över att se hur ett gäng på 40-tal personer sprang så snyggt och korrekt, som rena proffs!

Det är faktiskt mer sällan än vanligt att löpare man möter  har ett snyggt, effektivt och skonsamt löpsteg. Många skulle verkligen vinna på att göra lite justeringar i sitt steg, hållning etc för att springa skonsammare och snabbare

Så ett tips för den som vill vässa sin löpning är verkligen att anmäla sig till Runacademys kurs som startar till hösten. Vare sig man behöver komma igång med sin löpning eller ta den till en ny nivå!

måndag 19 juni 2017

Skatås-Hindås

För närmare två veckor sedan- på Sveriges nationaldag så var jag ute och sprang en riktigt lång tur.

Jag tillsammans med två löparkompisar, Daniel och Johan åkte till Skatås i Göteborg för att springa därifrån och till Hindås, vilket är halva sträckan av Borås Ultramarathon (en tävling som ska anordnas igen våren 2018)

Det är en sträcka på 4mil i kuperad terräng med många höjdmeter...

Jag var faktiskt en smula nervös innan då det är fåtal gånger jag sprungit så långt som 4 mil (tror det hänt 3 ggr...) och sista var för 2,5 år sedan... Mina långpass ligger sällan över 2 mil och detta är ju det dubbla. Och killarna är till på köpet väldigt vana ultralöpare med mängder av Marathon och ultralopp i bagaget

Jag åt en ordentlig frukost på morgonen bestående av grovt bröd, ägg, chiagröt och Celsius. Hade packat en ryggsäck med bars, energigel, godis, frukt, energidryck och vatten. Även lite plåster linda ifall jag skulle stuka foten, rena strumpor och annat "bra att ha". Hade även mobilen med ifall jag inte skulle fixa hela biten och behöva ringa efter skjuts (vilket jag nu i efterhand inser inte skulle varit så lätt eftersom vi befann oss långt ute i skogen så gott som hela tiden, långt ifrån någon väg...

Kl 09.00 startade vi våran tur som vi beräknade skulle ta 4-5 timmar. målet var inte att springa snabbt, på någon speciell tid. Nä, vi skulle springa långsamt, ta pauser när vi kände för det och bara ha en allmänt skön dag i löparskorna.

I Skatås startade det redan med väldigt kuperad terräng och massa backar och jag undrade lite hur det skulle gå. Men redan tidigt så gick grabbarna i backarna och tempot var lågt så jag hade inga problem att hänga med.

Det var en varm dag så jag började dricka väldigt tidigt och redan efter knappa två timmar var min dryck helt slut... Jag brukar inte dricka så mkt när jag springer så hade nog gjort en liten missberäkning där... Men nåt tag senare hittade vi en sommarstuga där vi gick och frågade om vi kunde fylla på vatten så var det problemet löst

Jag var pigg och stark hela dagen, det enda som tog i mot lie var efter en sådär 3 mil då man började bli lite stel fötter och leder.. Speciellt efter man gått en liten stund

Sträckan tog oss 4 timmar och 24 minuter vilket blir ett snittempo på 6:35min/km. Men där ingår ju alla stopp och gångpauser så km-tiden låg allt mellan 12min7km ner till under 5min/km. De sista 5km var faktiskt de snabbaste. Dock var det bara jag och Daniel som sprang i mål ihop, Johan hade fått en rejäl energidipp efetr 3mil och bad om att vi skulle springa i förväg och vänta in honom vid mål

Det var en riktigt härlig dag och en riktigt härlig tur! Gav bra med självförtroende att det inte är några problem alls faktiskt att bara springa 4 mil sådär ett träningspass. Och dagen efter kändes ben och fötter helt intakta vilket man alltid är lite orolig för när man utsatt sig för lite mer extrem löpning...

Nöjd och glad i mål. Självklart i mitt Sverigelinne på nationaldagen!



lördag 17 juni 2017

Rhodos

Hej!

Nu är vi ganska nyligen hemkomna från ett soligt Rhodos som bjöd på massa härlig ledig tid med familjen.

Vi bodde på Sunwing Kallithea beach, ett kanonhotell, stort och fräsch, toppengod mat och massa aktiviteter för hela familjen. Jag hade bokat så gott som hotellets bästa rum. En stor fräsch hörnlägenhet med stor terrass med en del under tak med staket och en stor soltrall samt utgång till egen pool. Just det här med egen pool är nog något som jag alltid kommer att boka hädanefter! Vilken lyx! Man kunde växla precis som man ville mellan att ligga ute, sitta under taket, kolla serier inne och Thelma kunde bada precis så mycket hon ville och det va superenkelt att hålla ett öga på henne. Man slapp allt ståhej och all trängsel som är vid poolområdet (där alla paxar de bästa stolarna kl 06.00 på morgonen...) men när vi tröttnade på lugn och ro och ville åka rutchkana kunde vi bara gå dit, vilket vi gjorde några gånger varje dag. Lägenheten hade ju dessutom havsutsikt så det var inte många meter om man ville ta sig dit.

Det blev många lata timmar i solstolen men var ändå flitig med löpningen! Minst en löptur varje dag och några styrkepass på det. Hotellet hade en löparbana på 1,6km som gick runt området men den var inte jätteinspirerande så jag begav mig hellre ut från området och upp i bergen..

Min träningsvecka på Rhodos såg ut enligt nedan:

  • Dag 1: 12,4km distans, upp för en massa backar upp i bergen. Sprang kl 10 på förmiddagen så det var ehlt galet varmt... På eftermiddagen gick på ett av hotellets pass: "Bootylicious". Ett pass med focus på rumpa, ben och mage. 30min effektiv träning och träningsvärken höll i sig flera dagar efteråt...
  • Dag 2: 11km tidig morgonjogg. Upp i bergen igen, hittade backen där vi hade vår backtävlingstävling med Knallen på träningsresan förra året. På eftermiddagen ett litet styrkepass med bla "Benutmaningen" som består i 1 squat+ 1 squatjump, 2 squat+2 squatjump upp till 10 rep. Testa den! Den tar ordentligt i rumpan och lår!
  • Dag 3: Morgonjogg på 13,5km, valde en lite enklare tur idag bort mot Faliraki. På eftermiddagen gav jag mig ut på ett lite kortare och snabbare pass på 4,5km (mina morgonpass är allt förutom snabba..)
  • Dag 4: Endast ett morgonpass på 11,3km. All asfaltsspringning börjar slita på benen...
  • Dag 5: Morgonpass på 11,5km och tack vare endast ett pass dagen innan så var benen pigga och fräscha igen. Lite styrka på terassen på eftermiddagen
  • Dag 6: Gav mig ut på en längre morgontur idag på 16km. På eftermiddagen joggade jag till hotellets gym där jag sprang 3x1km på löpbandet i högre fart, gjorde 100 KBswingar för att sedan jogga hem igen
  • Dag 7: 11,5km distans. Sista dagen och jag ville upp i bergen igen. Sprang till backtävlingsbacken igen fortsatte uppe i bergen en bit där jag sedan hittade en väg ner till stora vägen som sedan ledde tillbaka till hotellet. Härligt att springa en "runda" tidigare har det mest blivit fram och tillbaka då jag inte vågat chansa och springa vidare i bergen..



måndag 5 juni 2017

Fisk i stora lass

I helgen blev det fisk till middag såväl lördag som söndag
 
Lördagsmiddagen bestod av ugnsbakad hälleflundra med hummersås, blomkålsmos och kokta ärtor.
 
Hälleflundran stekte jag bara lite i smör och lät sedan stå i ugnen tills den va klar.
Blomkålsmoset var bara mixad lättkokt blomkål med smör, salt och pepparSåsen var väldigt som tog något längre tid
 
Hummersås:
1-2 schalottenlökar
Smör
3dl vatten
2msk hummerfond
3dl vispgrädde
Salta och peppar
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och hummerfond. Koka upp och låt koka ihop till hälften. Häll i vispgrädden och låt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar
 
 Söndagsmiddagen var chumlaxfile med sallad och räkröra


Chumlax som egentligen är frågan om det verkligen är lax... Det har ju skrivits en hel del om just det. Den ser annorlunda ut, inte alls lika rosa i färgen och har en helt annan smak. Men den är väldigt god och så känns det ju alltid bra att äta en fisk som är viltfångad (och inte odlad..)
 
Räkröra gjorde jag på handskalade räkor, stenbitsrom, kokt ägg, rödlök, hemmagjord majonnäs, lite citron, salt och peppar. Den är verkligen helt galet god! Och det går alldeles utmärkt att göra den helt majonnäsbaserad så slipper man mejerirer om man vill undvika det