måndag 27 november 2017

Träning vecka 47- Graviditetsvecka 31

Jäkligt redig!?

Ja, det skulle man kunna säga eftersom jag tränade pass alla veckans sju dagar i förra veckan.

Fast eftersom jag tycker att det är väldigt kul att träna så känner jag mig inte det minsta redig eller duktig över det. Krävs så gott som ingen större ansträngning (mer än lite planering) för att ta mig till träningspassen. En anledning till att det går så lätt att ta sig till passen är nog också för att jag inte känner någon som helst press över passets utfall. I min vanliga träning så är det många gånger så att jag vill få ut något speciellt av passet: ett löppass som ska hålla en viss längd och/eller tempo, intervallträning där jag redan innan satt ut önskvärda snitttider, ett styrkepass där jag bör klara vissa vikter etc… Då kan jag ibland känna lite motstånd innan jag tränar om jag inte är superpepp den dagen. Men som träningen är nu så tänker jag verkligen att allt som blir gjort är bra. Behöver inte ens bli svettig för att vara nöjd.
 
Igår var ett sådant pass då jag innan misstänkte att kroppen (efter 11 dagars träning i rad) skulle vara riktigt seg och trött. Målet var bara att köra igenom passet efter dagens förmåga. Men vad händer då? Jo, jag har superkrafter passet igenom, inte att jag kör i nåt vidare tempo men jag fick liksom leta efter tyngre vikter hela tiden… Om energin och styrkan det berodde på en väldigt lugn och slapp söndag i övrigt eller om det var för att jag tre dagar tidigare kört morgonpass utan frukost och nu hade mer energi när det var eftermiddag och välpåfyllda energidepåer vet jag inte

 Nåt som jag däremot känner mig redig med är mina promenader om 7km/dag för här tar det verkligen emot nu. Tycker det oftast är ganska tråkigt att gå ut och gå när det är mörkt och regnigt i stort sett varje dag och jag får trixa en massa för att få in promenaderna. Har varit många dagar förra veckan då jag varit riktigt nära att släppa på min promenadprincip. Igår var ett exempel, då hade jag bestämt mig för att idag struntar jag i det eftersom regnet stod som spön i backen hela eftermiddagen och fortfarande kl sju så tokregnade det fortfarande och vi hade ännu inte ätit kvällsmat…  Men Celtic hade inte varit ute på promenad sedan morgonen så när Erlendur skulle lägga Thelma så var jag i vilket fall som helst tvungen att rasta henne en liten vända. Men när man väl fått på sig kläder, reflex, overall på hunden etc och kommer ut, ja då kan jag lika gärna gå 30minuter istället för 10. Så gårdagens sista 3km blev gjorda, trots allt

Förra veckans promenad och träning blev enligt nedan:
 
Måndag:
7,5km promenad
45min x-fit

Tisdag:
7km promenad
45min cirkel

Onsdag:
5,6km promenad (fick verkligen ihop upp till 7km)
45min x-fit

Torsdag:
9km promenad (tog igen gårdagens missade…)
45min x-fit

Fredag:
7km promenad
45min x-fit

Lördag:
7,3km promenad
45 min x-fit

Söndag:
7,2km promenad
60 min cirkel

Kroppen känns såhär i vecka 32 ”peppar peppar” bra. Märker inte av graviditeten mycket mer just nu än att jag är tung och stor (vilket gäller både mage, rumpa, lår etc…) men det tycker jag är ok. Lär väl låta annorlunda snart eftersom bebisen i magen ska fördubbla sin vikt nu de sista två månaderna… Jag ska jobba för att inte själv följa samma trend…

torsdag 23 november 2017

Förra veckans träning v.46 (graviditetsvecka 30)

Förra veckan var en bra träningsvecka med 5 x-fit pass som varit medeltuffa till tuffa samt ett cirkelpass som var ganska lugnt.

Hur passen blir i intensitet och ”jobbighetsgrad” beror ju givetvis på ens egen inställning och form för dagen men det beror även en hel del på instruktörens upplägg och filosofi.

Jag kan ju tycka många gånger att när det är x-antal angivna repetitioner man ska göra inom en viss tid så tar man i mer för att klara dessa än om man ska göra så många som möjligt på en viss tid. Kan även tycka att oftast blir det mer resultat med en högre vikt och något färre repetitioner än en lätt vikt som man bara kan mata på med.

Sen till instruktörer så är kan man nästan dela upp dessa i två grupper:

A.)   De som tycker att man ska ta i, lyfta tungt, springa snabbt, bli flåsig, svettig och få hög puls. Utmana hjärtat och få muskler.
B:) Och de som mer förespråkar funktionell träning där varje övning går ut på att göra den så ”rätt” och så skonsam och skadeförebyggande som möjligt, hellre långsamt, kontrollerat och med lättare vikt än att man tar för tungt eller att det går för snabbt så att man belastar kroppen fel.

Inget sätt att träna är varken rätt eller fel men jag kan ju definitivt säga att jag föredrar variant ”A”.
 
Visst kan man bli både trött och svettig med "lugnare" och mer kontrollerad träning och det är superviktigt att man tränar rätt så att man inte skadar sig eller förstör sin kropp (speciellt om man är nybörjare eller väldigt otränad) Men att belasta kroppen rätt tycker jag är 10 gånger viktigare att tänka på dygnets övriga timmar: hur man går, står sitter, lyfter och ligger i vardagen.
 
Under timman jag tränar då vill jag träna upp mitt hjärta vilket jag gör när jag  får upp min puls och tar i, jag vill träna upp mina muskler vilket ger mer resultat om jag lyfter tungt eller gör många repetitioner till skillnad från om jag övningen i snigelfart med musvikt. Jag menar inte att man ska träna hårdare än vad ens kropp är tränad för och klarar av, förespråkar inte marklyft med quasimodorygg eller att ta så tung vikt i knäböj att knän helt kollapsar. Men jag vill på flåsig, svettig, få lite pump i musklerna och känna att jag är trött i kroppen efter avslutat pass!

Sen nu när jag är gravid så kan jag långt ifrån köra på maxkapacitet, det blir mest "mellanmjölksträning". 
 
Jag är tyngre, otympligare, mer rädd om kroppen och vissa övningar fungerar helt enkelt inte att göra, iaf inte fullt ut. Men faktum är att jag tycker att jag under dessa månader övat upp en väldigt bra teknik i många övningar för jag måste verkligen tänka på tekniken i varje övning och repetition jag gör för att inte belasta rygg, höfter etc fel. Så även om jag saknar min "gamla kropp" och att den ska vara som vanligt så har dessa månader av träning än så länge gett väldigt mycket utveckling och kroppskännedom.
 
Nu har nästan även v.47 passerat och jag har faktiskt kört ett pass varje dag än så länge och räknar med att träna resterande av dagarna också.
 
Eftersom jag som sagt inte kan träna så hårt så känns det många gånger mer som motion än träning och träna hårt alla veckans dagar (finns det ju dom som tycker) att man inte ska göra men motionera BÖR alla göra minst en gång varje dag! 30min motion varje dag sägs det men jag tycker det är ett absolut minimum om man inte har en väldigt aktiv vardag!

lördag 18 november 2017

Filmjölkslimpa med havregryn

Här kommer recept på en på riktigt supergod och väldigt enkel limpa. Går inte in under kategorin "lågkolhydrat" eftersom den innehåller havregryn men ett betydligt nyttigare alternativ än vanligt "mjölbröd"

 
Jag tillsatte lite russin och dadlar samt lite honung till receptet men det är aboslut inget måste
 
INGREDIENSER:
7 dl havregryn (mixas till mjöl) 
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg 
3 ½ dl filmjölk 
Ev liten sirap/honung
Ev lite torkad frukt
 
GARNERING:
Havregryn
 
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 180 grader.
Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer med knivar eller matberedare med knivar.
Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.
Blanda ihop alla ingredienser till degen i bunken, till en kladdig deg.
Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den svalna.
 
Receptet hittade jag hos lindasbakskola.se


fredag 17 november 2017

Brödbak

Eftersom regnet stod som spön i backen igår så var jag riktigt sugen på att krypa ner under en filt i soffan, kolla senaste avsnittet av Jordskott äta smörgåsar till kvällsmat. Så efter jobb och skola hade jag och Thelma lite brödbak hemma.


Det blev 2 sorters bröd: Zucchinibaguetter som är ett av mina absoluta favoritbröd och som jag bakat många gånger förr. Receptet hittas HÄR. Sedan gjorde jag även ett helt nytt bröd. En filmjölklimpa med havregryn. Som blev grymmegott! Recept på det kommer inom kort!!


torsdag 16 november 2017

Träning graviditetsvecka 25-29

Här kommer en uppdatering på de senaste 5 veckornas träning. Tänker att det kan vara lite intressant i framtiden att ha noterat hur jag har kunnat träna såhär i ”slutet” av graviditeten!
 

v.41                     Graviditetsvecka 25

En vecka med 6 pass på Onyx, 50/50 cirkel och x-fit.

Känns fortsatt bra att träna även jag undviker alla coreövningar som belastar raka magmusklerna, dessa byter jag ut mot sidoplankan i olika varianter eller höftlyft med eller utan vikt. Så här mycket sidoplankan som jag kört senaste månaderna har jag nog aldrig gjort i hela mitt liv:) Undviker även de flesta större hopp, ex boxhopp där jag väljer att gå upp och ner.

Promenerat mina minimum 7km varje dag. Tot 58,1km på veckan. Det går dock betydligt långsammare än i vanliga fall och jag går väldigt sällan längre än 5km i taget. Brukar bli 2-5km uppdelat på 2-3 promenader per dag.

 

v.42                     Graviditetsvecka 26

En vecka lika veckan innan. 6 pass på Onyx, 50/50 cirkel och x-fit.

Undviker som sagt magövningar samt hopp och sen kör jag inte all in så får sällan upp pulsen sådär jättehögt,. Men i övrigt känner jag mig väldigt stark i kroppen. Normalt sett brukar man ju stegnera i sin träning under graviditet. Och det har jag definitivt gjort i löpningein, eftersom jag inte springer alls. Men när det gäller styrka är jag väldigt mycket starkare än vad jag var för 3 månader sedan. Nu beror det ju på att jag inte tränade någon styrka alls och började från noll men det känns riktigt skönt att vara stark i kroppen! Tänker att det kommer att bli mycket lättare att komma tillbaka i form igen efter graviditeten då!

Promenerat mina 7km varje dag även om det inte blivit mkt mer än så. Tot 55,1km.

 

v.43                     Graviditetsvecka 27                 

Veckan började bra. Hade planerat att träna måndag-fredag för helgen sedan skulle spenderas i Stockholm och bli utan träning. 5 pass varav 4st tuffa x-fit och ett lite lugnare cirkelpass. Föredrar helst x-fit passen före cirkel men kombinationen av de bägge är bra!

Promenerade mina 7km måndag-fredag men helgen sedan blev det inte mycket av med promenader heller, iaf inte träningsklädd, gick ju runt en hel del i Stockholm. Tot 35,8km på veckan

 

v.44                     Graviditetsvecka 28

Stort bakslag då jag kände mig krassligt redan på måndagen och låg sedan i influensa på tisdagen…. Testade att träna lite lugnt på fredagens cirkelpass och sedan lördagens x-fitpass men sen låg jag sjuk på söndagen igen…

Märkte otroligt stor skillnad i kroppen när jag låg på soffan så gott som hela veckan utan att träna eller röra på mig något nämnvärt. Fick direkt ont i ländryggen, stela höfter och kände mig väldigt gravid…

Hunden måste ju alltid rastas så  trots allt så tog jag mig ut på mina 7km promenader varje dag även om dom var i väldigt makligt pensionärstempo

 

v.45                     Graviditetsvecka 29

Ingen träning måndag-tisdag då jag fortsatt kände mig krassligt. På onsdagen sedan kände jag mig ok och kunde träna resterande dagar ut av veckan. Vilken befrielse! Blev 5 pass totalt, 3st x-fit och 2st cirkel.

Totalt 50,35km promenad på veckan men ”Fuskade” en dag med mina promenader då jag bara gick 5km.. Det spelar ju verkligen ingen som helst roll men anledningen till att jag håller hårt på mina 7km/ dag är att jag vet att fuskar jag en dag så blir det lätt en dag till osv… För jag kan inte påstå att jag tycker att det är speciellt kul att vara ute och promenera… Men nu när jag inte springer så är det ett måste. Framför allt för Celtic, 7km/dag är ett minimum för en så energifull liten krabat. Men även för mig själv. Jag brukar normalt vara en aktiv person i vardagen, stå upp på jobbet hela dagen osv… Men nu under graviditeten så sitter jag ner nästan hela dagarna så jag behöver röra mig

 

Nu är jag inne i graviditetsvecka 30 och även denna träningsvecka har börjat bra. Känner mig pigg och stark. Sover lite halvkasst vissa nätter men i det stora hela helt ok!
 
Bildresultat för flodhäst träning
Känner mig inte så gravid när jag tränar men när jag får en skymt i spegeln så känner jag mig så här...

 

måndag 13 november 2017

Texas chili

Igår gjorde jag en riktigt fin gryta chili. Satte igång köttet redan tidigt på morgonen och lät gå så gott som hela dagen för att bli riktigt mört. Normalt brukar man ha högrev eller liknande kött för långkok men jag använde mig en fransyska av älg. Egentligen en bit man normalt gör stek av, därav behövde den många timmar i grytan för att bli riktigt mört. Köttet blev fantastiskt mört med väldigt god smak. Blöev kanske en aning torrt för att vara perfekt men detta var ju egentligen inget lämpat kött för ändamålet och älg är ju väldigt magert.  


1kg högrev
2 chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör/olja till stekning
2msk tomatpuré
0,5dl rödvinsvinäger
1msk kakao
2-3msk kokossocker
Rosmarin
Salt

Tärna köttet i 2cm stora bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken

Värm en stekpannan till högsta temperatur. Salta köttet och stek i smör/olja till fin färg.

Lägg över köttet i en kastrull och koka ur stekpannan med 2-3 dl vatten

Häll stekskyn i kastrullen så 2/3 av köttet täcks. Tillsätt, chili, lök, vilök, tomatpure, vinäger, kakao, socker och rosmarin och låt kokoa upp.

Lägg på locket och låt sjuda 3-10 timmar. Späd med vatten om det behövs. Salta efter tycke och smak
Vi åt köttet tillsammans med en sallad, creme frache och bröd.
Receptet kom från en tidning som jag klippte ur för väldigt längesedan så minns inte vilket tidning det var... Jag lagade precis enligt recept förutom den lilla detaljen att jag bytte ut "vanligt" socker mot kokossocker