måndag 3 juli 2017

Köttbullar

Thelma ville ha köttbullar i helgen och efter att ha letat i både kyldisk och frysdisk utan att hitta några köttbullar som inte innehöll socker, sirap, e-ämnen, mjöl, potatis etc etc så blev det till att köpa köttfärs och göra egna. Vet ni hur svårt det överhuvudtaget är att hitta köttbullar som innehåller mer än 70% köttfärs? Alltså är minst 30% av de flesta köpeköttbullar något annat än kött! Då ska vi inte tala om korv… Och att ”färdigstekta” köttbullar så gott som aldrig är stekta i smör, nejdå, dom är oftast friterade i palmolja…
 Att göra egna är ju inte det minsta krångligt. Egentligen kan man bara ta köttfärs, salt och peppar, rulla och steka i smör.. Men vill man få dom lite saftigare och fastare kan man lägga till lite mjölk/grädde, ströbröd och ägg.

Jag gjorde köttbullar enligt nedan recept och utlåtelsen från en kräsen Thelma va ”Pappa! Har du smakat mammas goda köttbullar!

 
500g köttfärs
½ dl grädde
½dl mjölk
½dl osötat ströbröd
1 ägg
½-1dl riven gul lök
Salt
Peppar
Smör till stekning

Blanda mjölk, grädde och ströbrld och låt svälla 10 minuter
Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt sedan äggen.
Rör i ströbrödsblandningen och riven lök (jag gjorde mina köttbullar i ultrarapidfart så använda lökpulver istället och det är helt ok…)
Rulla köttbullarna och stek i smör!

Thelma åt med färsk ekopasta medan vi andra körde lowcarbvarianten sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar