Thelma ville ha köttbullar i helgen och efter att ha letat i
både kyldisk och frysdisk utan att hitta några köttbullar som inte innehöll socker,
sirap, e-ämnen, mjöl, potatis etc etc så blev det till att köpa köttfärs och
göra egna. Vet ni hur svårt det överhuvudtaget är att hitta köttbullar som
innehåller mer än 70% köttfärs? Alltså är minst 30% av de flesta köpeköttbullar
något annat än kött! Då ska vi inte tala om korv… Och att ”färdigstekta”
köttbullar så gott som aldrig är stekta i smör, nejdå, dom är oftast friterade
i palmolja…
Att göra egna är ju inte det minsta krångligt. Egentligen
kan man bara ta köttfärs, salt och peppar, rulla och steka i smör.. Men vill
man få dom lite saftigare och fastare kan man lägga till lite mjölk/grädde,
ströbröd och ägg.
Jag gjorde köttbullar enligt nedan recept och utlåtelsen
från en kräsen Thelma va ”Pappa! Har du smakat mammas goda köttbullar!
500g köttfärs
½ dl grädde
½dl mjölk
½dl osötat ströbröd
1 ägg
½-1dl riven gul lök
Salt
Peppar
Smör till stekning
Blanda mjölk, grädde och ströbrld och låt svälla 10 minuter
Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt sedan äggen.
Rör i ströbrödsblandningen och riven lök (jag gjorde mina
köttbullar i ultrarapidfart så använda lökpulver istället och det är helt ok…)
Rulla köttbullarna och stek i smör!
Thelma åt med färsk ekopasta medan vi andra körde lowcarbvarianten
sallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar