torsdag 31 augusti 2017

Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

Idag bjöd jag på fika på jobbet. Ett alltid väldigt uppskattat inslag:)
Saken va den att vi var på cykelfest i helgen och vi hade fått som uppgift att servera efterrätt. Hemma hos oss lagas det väldigt sällan efterrätter, det blir mest köpeglass eller godis när vi ska äta godsaker. Alternativt så bakas det någon "nyttigare" variant av efterrätt. Och köpeglass eller "nyttig" efterrätt kändes inte riktigt som om det var rätt att bjuda på en sådan kväll med helt okända gäster. Så jag fick under veckan provbaka/laga några olika alternativ av efterrätter inför cykelfesten. Denna cheesecake var en av efterrätterna som provbakades under veckan men som inte va den som vi bjöd på
 
Inte för att den inte var riktigt god men den andra efterrätten kändes lite lyxigare. Receptet på den kommer inom kort!
 
Just cheesecake är egentligen en efterrätt som jag lagar lite då och då sockerfri och nedan recept kan man ju faktiskt göra sockerfri genom att byta ut digestive till sockerfri digestive, socker mot stevia sötströ, vaniljscoker mot vaniljpulver och mjölkchoklad mot sockerfri mjölkchoklad. Jag kan tänka mig att det fungerar hur bra som helst
 
Botten:
1/2pkt digestiv ( sockerfri digestiv)
25-50 gram smält smör
 

Cheesecake:
200 gram färskost te.x Philadelphia
3 ägg
1 dl strösocker (1dl stevia sötströ)
1 msk vaniljsocker (1-2krm vaniljpulver)
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad (sockerfri variant)
 
Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad (sockerfri variant)
1/2 dl grädde
3 msk smör
Gör så här :
Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. )

Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn eller hacka i små bitar. 
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.
Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum och vänd sedan ner äggsmet  & grädde där i.  Rör även ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig.
Häll upp smeten i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen. Låt stå ett par timmar innan du gör tryfflen.
Chokladtryffeln:: Bryt chokladen, i mindre delar. Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.Låt svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.
Låt kakan stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.

 Ta fram den en kvart  innan den ska serveras
Just cheesecake är egentligen en efterrätt som jag lagar lite då och då sockerfri och nedan recept kan man ju faktiskt göra sockerfri genom att byta ut digestive till sockerfri digestive, socker mot stevia sötströ, vaniljscoker mot vaniljpulver och mjölkchoklad mot sockerfri mjölkchoklad. Jag kan tänka mig att det fungerar hur bra som helst
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar