onsdag 2 september 2015

Artikel från Ulricehamnstidningen

Rekorden duggade tätt under årets Jälmåloppet
När Dalstorps IF arrangerade Jälmåloppet i fint löpväder under lördagen slogs både ett och tre rekord. Loppet utvecklas och ligger fint som en genomkörare före Lidingöloppet.

·       

För tredje gången arrangerades Jälmåloppet. Start och mål var på Dalshov och banan sträckte ut sina 15,5km långa slingor runt Dalstorps vackra skogar, sjöar och åar med på flera ställen tekniskt krävande löpning.

I herrarnas klass kopplade Markus Gustafsson greppet ganska tidigt i loppet. Det var inget ryck utan en jämn hög fart som gav en lucka.

– Jag började sega ifrån efter några kilometer. Jag hade väl ett lite högre tempo men sen gällde det att hålla det och inte slappna av. Bitvis var det väldigt tekniskt och det var gott att ligga först, säger han.

37-årige Markus Gustafsson, som egentligen är triathlet där löpningen är hans starkaste gren, tävlar för SOK Knallen i Borås men är hemmahörande i Limmared. Jälmåloppet var en förövning för Lidingöloppet om cirka en månad.

Gustafsson lyckades väl med att behålla farten och kunde ohotad springa in på ett nytt banrekord, 59.40, nästan 3,5 minut före tvåan.

– Jag är jättenöjd och kommer gärna och försöker försvara titeln nästa år, säger han och ler.

Bakom honom blev det lite mer spännande när unge Linus Nygren, Ulricehamns FK, gick en liten kamp mot långloppsspecialisten Patrik Bohman från Dalstorp, även en av initiativtagarna till tävlingen. Nygren startade loppet i högt tempo men mattades mot slutet. Han låg tvåa länge men i sista rejäla stigningen gick Bohman, som fördelat krafterna bättre, om och höll undan.

– Han gick om mig i backen och jag hade inget att svara med. Men jag är nöjd. Kändes lite knixigt att löpa ibland men det är roligare när det är så och bättre ju längre distans det är, säger Linus Nygren.

Linus slog på DM i Alingsås under torsdagen nytt personbästa på milen med 35.41 vilket han ser som sin största framgång under säsongen men inget som satt i benen till lördagens lopp.

– Jag är nöjd med att jag sprang lite snabbare än ifjol men också hur jag lade upp loppet. Jag försökte spara krafter och ta mig förbi honom (Linus Nygren) i sista backen och sen trycka på, säger Patrik Bohman som härnäst tar sig an Kretsloppet i Borås.

Damklassen vanns av Michelle Schnellbacher, även hon ifrån SOK Knallen, på 1.09.49 – banrekord med nästan tre minuter.

I halva distansen 7,5 km vanns damklassen av Katrin Sjöstrand på 35.25 och herrklassen av Rauli Taats tävlandes för El Björn med tiden 30.42.

– Jag är ju ingen löpare direkt men har varit lite kaxig innan och sagt att jag skulle vinna så jag tog täten och skönt att det höll, säger Rauli Taats och skrattar.

Ett annat rekord som slogs var det i antalet deltagare. Från 98 ifjol ökade det nu till 177 i år. Visserligen var 57 av dessa deltagare i barnklassen men ändå en rejäl ökning.

– Jättekul! Nästan fördubblat deltagarantal och det har lönat sig att vi varit långsiktiga sen starten och tålmodigt försökt få fler och fler. Kul i år också med lite nya löpare och att vi i år har fler från skid- och orienteringssporterna, säger tävlingsledare Daniel Segerqvist.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar