onsdag 21 oktober 2015

Moussaka på älgfärs

Igår lagade jag till en smaskig moussaka! Den är inte helt mejerifri eftersom den innehåller ost men jag bytte ut creme fraiche och grädde mot kokosgrädde vilket som alltid fungerar jättebra!
Moussaka
2 auberginer
ca 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
750 g älgfärs (eller annan köttfärs)
Smör
400g krossade tomater
1 tsk kanel
1 krm mald nejlika
svartpeppar
salt

Sås:
3-4dl kokosgrädde
2 äggulor
1 dl riven ost (gärna lagrad, t ex prästost)
1,5 tsk kanel
2 dl riven ost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (eller längre, känn efter så att de är mjuka). Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills den är mjuk, men inte fått färg. Lägg i färsen med löken och höj värmen, stek tills färsen fått färg. Häll på krossade tomater, krydda och låt koka ihop i 10-15 minuter.

Höj ugnstemperaturen till 255 grader.

Sås: Blanda grädde, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.

Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form och avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar