onsdag 18 november 2015

Moussaka

Idag hittade jag en låda Moussaka i frysen att äta till lunch. Ett fantastiskt gott alternativ till köttfärssås och lasagne. Givetvis low carb och low mejeri.
Moussaka
2 auberginer
ca 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
750 g älgfärs (eller annan köttfärs)
Smör
400g krossade tomater
1 tsk kanel
1 krm mald nejlika
svartpeppar
salt

Sås:
3-4dl kokosgrädde
2 äggulor
1 dl riven ost (gärna lagrad, t ex prästost)
1,5 tsk kanel
2 dl riven ost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (eller längre, känn efter så att de är mjuka). Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills den är mjuk, men inte fått färg. Lägg i färsen med löken och höj värmen, stek tills färsen fått färg. Häll på krossade tomater, krydda och låt koka ihop i 10-15 minuter.

Höj ugnstemperaturen till 255 grader.

Sås: Blanda grädde, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.

Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form och avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera med en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar