onsdag 24 februari 2016

Intervall:fart 5x200m

Idag körde jag ett kortare intervallpass med fokus på fart, överfart, nära max.

Först 2000m uppvärmning med lite löpskolningsövningar och stretch. Vill ju inte dra på mig nån sträckning eller liknande, är ju trots allt 30+ :)

Sen 5x200m, start var 3:e minut,  400m joggvila och resterande ca 30sek ståvila.

5x200m är så mycket jobbigare än vad det låter. Här kör man all in, 100% fokus på snabbhet. Det var ett riktigt tufft pass! Dock ganska snabbt överstökat som tur var.

Körde ett liknande pass i somras 7x200 men med enbart ståvila. Då låg mina intervaller på allt från 34:02 till 37:08, alltså väldigt ojämnt, snitt 35:40.

Idag hade jag mycket bättre tempo och jämnare intervaller:
34:47-34:42-34:92-33:94-33:48
Snitt: 34:20/200m Snittempo:2:50/km

Vet att jag förra gången skrev mål:34:40 i snitt. Så där var jag idag!
Så nästa mål: SUB 34s i snitt
Tränar så gott som aldrig i tights inne men Cillen skulle rastas efteråt så gäller att vara tidseffektiv. Inget slöseri på klädbyte... Och se, mina Asics Hyperspeed va på idag igen. Har haft dom flertalet gånger på intervallerna och gillar dom riktigt mycket! Konkurrerar numera med mina favoriter Saucony Type A6

Chiagröt med MCT


Denna chiagröt brukar jag äta innan hårt och /eller långt träningspass!

3msk chiafrön,
1,5dl vatten (eller kokoskrädde, madelmjölk el liknande om det finns i kylen)
1msk kanel
Lite vaniljpulver
Några droppar stevia
Rör ihop och låt i kylen ett tag. Gärna över natten.

Denna gröt ger massa fett och energi. Dels från chiafröna men även i MCT-oljan som jag häller i. Oljan innehåller 900kcal/100g, 100% fett. Jag använder den för den höga energin den tillför men används i många fall för att boosta fettförbränningen i deffningsdieter. Ökar även kroppens förmåga att ta upp e-vitamin, kalcium och magnesium vilket är bra mo man tränar hårt.
 
 
Lite info om MCT och dess fördelar:
 
Alltfler talar om MCT oljan som ett viktigt preparat att använda sig av då man genomgår en diet eller vill få snabbare fettförbränning. Det här är en oljeprodukt som kan vara baserad på lite olika oljor som kokosolja och palmolja och som har den stora fördelen att den inte använder galla för att tas upp av kroppen. Det här betyder att fettet man får med oljan mycket snabbare omvandlas till energi. Man kan jämföra det här med druvsocker som man kan använda sig av för att få mer energi. MCT oljan tas nämligen upp lika snabbt som druvsockret men den ger dubbelt så mycket energi. Med oljan så kommer man inte att påverka blodsockret och den är ett bra val för den som kör med deffning eller uthållighetsträning och som vill öka förbränningen av fett.
Vad är MCT olja?
Men vad är egentligen MCT olja? MCT står för Medium Chain Triglycerides vilket betyder att det rör sig om fettsyror med kortare kedjelängd. I praktiken så betyder en kortare kedjelängd att fettet tas upp och förbränns snabbare av kroppen. När man intar MCT oljan så kommer den alltså väldigt snabbt att tas upp av kroppens organ vilket beror på att oljan kommer att gå direkt från blodet till levern. Längre fettsyror behöver gå via lymfan för att sedan ta sig vidare till levern. I levern så omvandlas oljan till energi i keton-form och det betyder att en mycket liten del av oljan kommer att lagras som fett i kroppen. MCT finns i oljor som kokosolja. Ämnet är smaklöst och utan färg.
Näringsvärde
Låt oss se lite närmre på MCT oljans näringsvärde. Med hundra gram olja så får man 900 kcal och 100 gram fett. Det rör sig alltså om mycket energi och ett fett som förbränns snabbt. Det här är perfekt för den som vill fettförbränna och som behöver mer ork för att klara av träningsprogram.
Hur använder man sig av oljan
Nu är det viktigt att förstå att man inte ska börja ta 100 gram MCT olja per dag! Det här blir alldeles för mycket för kroppen. Med den här oljan så måste man börja försiktigt med en halv matsked en till två gånger per dag. Man tar oljan tillsammans med en måltid och efter några dagar så kan man öka mängden till 3 matskedar per dag. Räkna med att en matsked är omkring 14 gram. Det är viktigt att inte överdriva användningen av den här oljan. Den är verkligen effektiv men det är också så att för mycket av oljan kan leda till problem med magen, och det särskilt om man tar mycket och under en längre period. Du ska alltså se den här oljan som ett bra tillskott som du använder på ett kontrollerat sätt under en specifik tidsperiod då du går på en diet för att gå ner i vikt eller tränar mer än vanligt och därmed behöver mer energi.
Fördelar med MCT
Det finns många fördelar med MCT olja och förutom det att den ger en massa energi och god fettförbränning så kan den vara en hjälp för kroppens upptag av vitamin E, magnesium och kalcium. Det att oljan även har en positiv effekt på kroppens tillverkning av ketoner och det här är ett ämne som hjärnan kan använda som energi. Det finns studier som tyder på att en ketogen kost skulle kunna vara bra för hjärnan som åldras. Det här beror på att ketonerna fungerar som en alternativ energikälla till glukosen. Det finns situationer då vår hjärna inte kan använda sig så effektivt av glukosen som till exempel vid Alzheimer och då är det intressant att se på alternativet ketoner.
 
 
 
 
 

Intervallstege 1-2-3-3-2-1-3-2-1-1-2-3

Igår var det relativt korta intervaller. Stege med 1-3min, 30 sek vila mellan.

Lite svårt att hålla koll exakt på tempot när det är så många intervaller med blandad längd men låg på 40-42sek/200m så snitt hamna omkring 3:25-3:30/km.

Det var riktigt tufft att hålla det tempot med den korta vilan. Man fick inte ner pulsen inför nästa intervall. Tycker dessa intervaller i högt tempo kräver iaf 1minuts vila.

Men nöjd med passet då stor del av det sprangs utan för komfortzonen…

Valde att hoppa över corepasset och jogga ner en längre stund istället. La mig dock i plankan några minuter och spanade när de andra squatade:)
 
 

tisdag 23 februari 2016

Älgfärsbiffar

Helt sjukt snabbt snodde jag ihop dessa älgfärsbiffarna igår. Och lika snabbt som det gick, lika goda blev dom! Riktigt bra mat behöver aldrig vara speciellt krångligt eller ta någon vidare tid!
 900g älgfärs
2 ägg
1 riven gul lök
2dl grädde
2msk fibrex
1 msk tamari soya
2msk köttfond
2tsk sambal oelek
1 tsk dijonsenap
Salt
Peppar
 
Blanda ihop grädde, fibrex, soya, fond, sambal oelek, senap och kryddor. Låt dra 5-10 minuter.
Lägg i köttfärs, ägg och lök.
Blanda ihop ordentligt.
Forma till biffar och stek i smör.

söndag 21 februari 2016

Först i stan? Saucony Kinvara 7

Tror inte ens nya Kinvara 7 har släppts i Sverige ännu men jag beställde mina på nätet och fick hem i förra veckan!

Dock dröjer det nog ett tag innan dessa skor får komma ut på tur.. Vita skor. Snö och slask. Ingen bra kombo.....

Helgens kycklingsallader

En riktigt fin kycklingsallad är ett säkert kort som passar i alla lägen!
I fredags hade vi Jetset här på besök. Då blev det sallade med kyckling, avokado, paprika, hallon, tomater och fetaost. Och diverse dressingar som hittades i kylen

Av resterna av kycklingen tillsammans med kalkonbacon, avokado, hallon, tomat, fetaost och rödvinsvinegrette blev det sallad till mig och Erlendur även i kväll!

Och till salladerna hade vi lite goa mackor, knäcke och pizzbullar

lördag 20 februari 2016

Mejerifri köttfärssoppa



Ikväll blev det nåt så festligt som köttsoppa till mello. Men den var riktigt god! Jag lät den småkoka säkert en timma men det är inget måste, fungerar med 10min också om man har kort med tid. Ganska bra sting i soppan så vill man ha den lite mildare så minska på chilin.
Klicka här för alternativ
Köttsoppa blir ju inte jättekul på bild..
Köttfärssoppa
500g köttfärs
1pkt bacon
½ purjolök
5 dl kokosgrädde
3-5dl vatten
1,5msk köttfond
2 msk tomatpure
1-2 tsk chiliflakes
1tsk chilipulver
1-2 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Strimla purjolök och bacon.
Bryn köttfärsen i smör med chiliflakes och svartpeppar. Stek baconet i panna eller i ugn. Tillsätt baconet och purjolöken till köttfärsen och rör om.
Krydda och tillsätt grädde och låt koka upp. Späd med önskat mängd vatten.

Bananyoghurt med riven choklad

Inte så onyttigt som det låter!
1 banan
1 äggula
½ avokado
½ dl rysk yoghurt
Lite grädde
Lite vaniljpulver
Lite riven mörk choklad

En näringsrik kvällsmat till Thelma som smakar som dessert!

fredag 19 februari 2016

Nytt i min garderob

Saucony Hattori LC- en sko jag länge letat efter, helt omöjlig att få tag i... men så hittade jag den för halva priset i veckan, i just min storlek, så var bara tvungen att beställa! En ultralätt barfotasko som känns som ett bra komplement i min skosamling! Skon är helt otroligt skön på foten. Ser fram emot att testa den snart!

Stormberg Intervall Shape up tights. Nya löpartights! Jag har ganska många tights men större delen av dom har en sisådär 5-10 år på nacken... Så dessa behöver jag faktiskt! Prova dom innan lite snabbt och vilka sköna tights! Riktigt tighta men med bred skön linning. Skön mesh vid knäna och perfekt ficka baktill. (just en bra ficka för bilnyckeln är en brist på många tights...). Jag köpte svarta, ett säkert kort... Men är väldigt sugen på att beställa dom rosa också. Priset på dessa tights är 399:- och anmäler man sig till deras nyhetsbrev får man 100:- i rabatt! Hittas hos stormberg.se Rekommenderas varmt!



Passade även på att köpa en ny buff hos Stormberg för det ynka priset 29:-. Dessa är ett måste under vinterlöpningarna!

Tröskel 3x2000+1x1000m



Idag var det långa intervaller inomhus. Ett intervallpass jag tidigare skulle få superångest av: 2000m, 10 varv! Men jag var riktigt taggad för passet idag. Det är nog för att jag kört lite långa själv och det har känts bra.

Min plan var 3:45/km men de andra (Lasse och Kalle) hade plan på 3:35. Jag hängde på dom. Gick riktigt bra även om vi tappade något per intervall. Imponeras av att jag utan större problem fixar detta tempo och det känns helt hanterbart. Lasse gick av redan efter 2st och Kalle nöjde sig med 3st. Så sista tusingen gjorde jag själv.

Intervallerna blev enligt nedan:
2000m- 7:10 3:35/km
2000m- 7:15 3:37/km
2000m- 7:17 3:38/km
1000m- 3:30/km


torsdag 18 februari 2016

Backintervall 3x5min

Lite backintervall idag med 4 andra knallar. 5min upp och ner för Tullenbacken x3. Har varit väldigt lite backträning i min träning... Så det var på sin plats!

Mina Adidas Adizero Boston Boost som funnits i min ägo sen ett halvår tillbaka men blivit använda väldigt väldigt få tillfällen. Har inte riktigt fått feeling för dom men tyckte dom kändes riktigt bra idag! Otroligt sköna på foten och man fick riktigt go löpkänsla! Dessa kommer ut på tur snart igen!

Långbakad älg

Mycket godare kött än så här blir det inte. Älgstek tillagagad 9 timmar i ugnen med Barbequesås.

onsdag 17 februari 2016

Intervall "Wild and crazy"

Ja gårdagens intervallpass hör inte till mina favoritpass. Man vet inte innan hur lång löptiden eller vilotiden är utan man springer och vilar på kommando.

Man springer ju i helt olika tempon beroende på hur lång intervallen och vilan är. Risken blir att man lägger sig i ett lite för lågt tempo, det tempo man vet att man klarar på 5-6 minuters intervall.  Men visst är det bra att hålla ett jämnt tempo och mala på. Blir ju lätt annars att man vet att nu är det bara en halv minut kvar så nu drar jag på eller nu är det 5 minuter så då gäller det att hålla igen…

Tycker ändå att passet gick bra igår. Låg i jämnt tempo 3:30-3:35 på alla intervaller. Sista intervallen ökade jag till 3:20-3:25 för jag hade energi och visst att det var max 6 minuter kvar (det var dock ”bara 5”).

Själva löptiden igår blev 24 minuter och skulle säga att snitt blev 3:30/km, alltså ca 6,8km

Träning med mini

I måndags var det ”aktiv vilodag”. Med det menar jag vila från löpning men passar då på att styrketräna lite.
 
Jag och Thelma åkte till Ibex efter dagis. Hade fixat matlåda till hene som hon åt i repan medans hon kollade på emil på ipaden. Ipaden är verkligen så bra i dessa lägen, Thelma är hur nöjd som helst med att få sin kvällsmat i matlåda och sitta i soffan med sin Ipad, och jag kan passa på att träna en timma. När vi kommer hem sen är kvällsmaten avklarad och likaså ipadtittandet, så vi kan ägna oss åt annat:)
 
I måndags ville hon dock vara med och träna efter hon ätit klart. Hon är duktig som håller sig borta från de andra som tränar så det gick jättebra. Vi körde lite armhävningar, tabata plankan, höftlyft med viktplatta (Thelma ville dock inte ha rumpmuskler så hon körde armträning), sen gjorde vi burpees med hopp över varandra, hur jobbigt som helst för mig men mini skuttade och hoppade givetvis helt oberörd. Blev kanske inte något jättekvalitativt men vi hade mysigt och skoj.
 
Hade hunnit med lite egen träning medan hon åt och den gav mig rejäl träningsvärk dagen efter….
3x10 utfallssteg med skivstång 30kg
5x5 knäböj 40-45-45-45-50kg
Träning ihop med mini har varit ett inslag sedan lång tid tillbaka. Detta är nog för 2,5år sedan

tisdag 16 februari 2016

Topp 100

Eftersom jag springer ihop med en del killar, ganska duktiga, så känns inte sub40 som något jättemärkvärdigt. Fler av dem gör milen under 40min och ner mot 35min. Men ändå, jag är ju tjej och det är faktiskt ett väldigt få antal tjejer som fixar milen under 40 minuter. Ser man bara till kval för SM i 10km så är kvaltiden 40min för damer och 33min för herrar och trots det är det fler herrar som springer SM än damer.
 
Tidningen Spring presenterade i slutet av året statistik från ganska många godkända 10km lopp i Sverige. Statistiken visade att 92 tider på tjejsidan var under 40 minuter. Tänk inte ens 100st! Och jag är en av dom:) Så lite märkvärdig är jag ju ändå!

Bildresultat för stjärna

Källa:
http://springlfa.se/intressant-for-loparnordar/
 

söndag 14 februari 2016

Lunch med mitt lilla hjärta

Shopping och lunch med mitt lilla hjärta idag! Standard för mig och Thelma: LCHF-tallrik med extra räkor, perfekt lunch att dela på två:)

Proteinomelett med bacon

Lite omelett på vad som fanns hemma blev det onsdags. En proteinrik en då jag hade massa äggvita över efter alla äggulor jag använder till Thelmas yoggi och smoothies. Ni vet jag gillar inte att kasta mat:)
 
140g champinjoner
½ paprika
150g champinjoner

½ purjolök
Smör
Oregano

7 små ägg
1,5dl äggvita

1dl mjölk
1,5 dl riven whiskeyost
Oregano

Chiliflakes
Salt
Peppar
Smör

Stek bacon, champinjoner paprika och purjolök i smör och lägg i botten på en ugnsfast form.

Rör ihop ägg,mjölk och ost. Krydda med salt och peppar.
Hälls äggstanningen ovanpå. Krydda med oregano och chiliflakes
Tillaga i ugnen 25-30 min, tills stanningen stelnat, 205 grader.

lördag 13 februari 2016

Rulader med bacon och vitlök

Gjorde rulader för första gången i mitt liv ikväll. Så simpelt att göra och dom blev kanongoda. Dock behöver de inte stå och puttra i tre timmar, det liksom trilla isär lite väl mycket:) Men lika gott för de
Ingredienser:
Lövbiff
Dijonsenap
Bacon
Vitlök
Svarteppar
Smör

Bred ut dijonsenap över köttet, lägg på en skiva bacon och en vitlöksklyfta. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Peppra lite runt om och bryn i smöret. Häll sedan på vatten och låt puttra på låg temperatur under lock. 1-2 timmar är nog lite lagom!

Trolla fram lite yoggi


Thelma ville ha yoghurt till frukost men när jag kollar i yoghurthinken fanns det bara någon enstaka matsked kvar... (vem lämnar en nästan tom yoghurt utan att ens skriva på listan att det behövs en ny...Erlendur...)

Så jag fick helt enkelt trolla fram lite yoghurt till Thelma. Vilket inte var speciellt svårt! En yoghurt som dessutom blev supernyttig och kanongod.

1,5dl tinade hallon
0,5st avokado
1 äggula
2-3msk rysk yoghurt
vaniljpulver
lite stevia sötströ
Bara att mixa ihop!

fredag 12 februari 2016

Ny bloggdesign

Ja som ni märkt har jag ändrat lite design på bloggen och bytt "profilbild". Hoppas ni gillar den! Den nya designen alltså:)
Göteborgsvarvet 2015
 

Fredagsintervall 6x1000m

 
Hade bara tänkt ta det ganska lugnt på intervallpasset idag då jag var sliten efter onsdagens pass samt sprang 11km igår. Men när de andra i gruppen springer på och kroppen svarar bra så gick det lite snabbare än mitt tänkta 3:45tempo. Snitt blev istället 3:35, 21:28min på dessa 6000m.
 
Men det känns bra att jag utan jätteproblem håller detta tempo trots att inte kroppen va fullt pigg. Det var dessutom 6st intervaller, vi brukar ofta ligga på 4-5st med rel kort vila, start var 5:e minut, vi brukar många gånger ha start var 6:e minut.
 
Snittider blev enligt nedan:
1.)    3:40 2.) 3:37 3.) 3:34 4.) 3:34 5.) 3:33 6.) 3:28
Plus i kanten också att passet blev progressivt. Snabbare för varje intervall.
 
Orangea toner i dagens outfit!

torsdag 11 februari 2016

Lycklig hund!

Celtic (som inte har någon som helst självbevarelsedrift) sträckte sig i ett bakben för ett par veckor sedan har haltat lite till och från. Vilket har inneburit att hon mest bara fått gå koppelpromenader ett tag. Hur trist som helst tycker Cillen och har varit på riktigt, deppig...

Men idag tyckte jag att det var dags att hon fick följde med på en löptur igen. Och herregud va gladhon var! Springa lös och skogen, lyckan var total. Att den där hunden inte skadar sig oftare är ett under... 10km runt kransmossen sprang vi, eller jag gjorde, Cillen sprang nog det dubbla, minst. 

Det är så kul att ha en hund som älskar att springa och kan vara med mig på så många av mina löppass. Förena nytta med nöje är det bästa jag vet!
Tog på krafterna, har sovit sen vi kom hem...

Jempas chokladpraliner

Till efterrätt sen hade Jennifer gjort några supergoda chokladpraliner. To die for! Dessa bara måste jag baka inom kort!

JEMPAS HEMMAGJORDA CHOKLADPRALINER
 1 del Jordnötssmör
1 del Kokosolja (Utan smak)
0,5 del Kakao
2 msk Honung
2 krm Vaniljpulver
1 krm Salt
 
- Jag blandade ihop allt i en kastrull och lät det smälta ihop. Hällde upp i pralinformar, in i frysen. 
Servera direkt från frysen då dom smälter fort i rumstemperatur. 
 
 

LCHF Lasagne

I lördags var vi hemma hos min syster, johannes och Olivia. Jennifer gjort en fantastiskt god lasagne. Receptet har jag tagit från hennes blogg: tjockistillideal.blogspot.com


KÖTTFÄRSSÅSEN:
1 kg köttfärs
2 burkar finkrossade tomater á 400 g
5 "klickar" tomatpuré
3-4 klyftor vitlök
2 msk oxfond
Salt
Svartpeppar
 
- Stek köttfärsen i en stekpanna med smör. Tillsätt de finkrossade tomaterna, tomatpurén, pressade vitlöksklyftorna och oxfonden. Smaksätt med salt och svartpeppar. (Jag la över allt i en kastrull när jag hade stekt köttfärsen, kändes lättast så)
 
OSTSÅSEN:
4 dl cream fraiché
2 dl vispgrädde
200 g riven gräddost
Salt
Svartpeppar
 
- Koka ihop cream fraiché och grädde. Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
 
Skär zucchinin tunt och lägg ett lager i botten av formen. Jag använde en osthyvel för att få det så tunt som möjligt. 
Lägg ett lager med med köttfärs på, lite sås
Sedan ett lager till med zucchini, köttfärs och sås
Och slutligen ett lager till med zucchini, köttfärs och sås
 
Shhjussss in i ugnen i 20 -25 minuter på 225 grader

Lunchläsning

Nya numret av Runners World damp ner i brevlådan igår! Älskar denna tidning, alltid massa inspirerande läsning!






Intervall 1000-800-600-400-200x2

Eftersom jag avstod intervallpasset i tisdags (hade fått lite ont i foten efter långpasset i söndags) så tog jag igen det igår istället. Passet som jag körde hade jag hittat på en blogg, som drivs av en löpare som ligger på tävlingtider som är lite bättre en mina men ganska ungefär dit jag vill komma. Jag gör ganska ofta så, hittar bloggar etc med löpare som är snäppet bättre än mig och inspireras av deras träningspass.
 
Detta pass 1000-800-600-400-200m där varje sträcka springs två gånger innan nästa sträcka tar vid skall springas progressivt, alltså varje sträcka ska gå aningen snabbare. När jag planerade mina tider la jag start på ca milstempo ner till max på 200m. Tankekn var 2min vila efter 1000 och 800m och 1min vila efter resterande men 600ingarna var så tuffa så jag ökade till 1,5min vila där. För övrigt höll jag mig ganska så nära de tider jag spikat. 3:45-3:35-3:25-3:20-3:00. 1000m gick lite för fort, det blir lätt så i början när benen är som piggast, behöver lära mig att hålla igen lite där så jag har mer energi i mitten och slutet och kan korta ner vila mellan istället. 600ingen var den som kändes tuffast men klara nästan tänkt tempo. 200ingarna gick snabbare men där brukar jag ge det sista och springa på max. Det är så jäkla skönt att dra upp pulsen till max, suga ur det sista ur benen när man vet att man strax är klar. Ger också en sån skön efterkänsla.
 
Tider på gårdens pass hamnade enligt nedan:
Sträcka              Tempo               Varv                    Tid                       Vila
1000                    3:38                     44                        3:38                     2 min
1000                    3:37                     43                        3:37                     2 min
800                      3:35                     43                        2:52                     2 min
800                      3:34                     43                        2:51                     2 min
600                      3:26                     41                        2:04                     1,5min
600                      3:26                     41                        2:04                     1,5min
400                      3:17                     39                        1:19                     1min
400                      3:15                     39                        1:18                     1min
200                      2:50                     34                        0:34                     1min
200                      2:45                     33                        0:33                    
Total sträcka:                               6000m
Total löpning:                               20:54min
Snitt:                                               3:29/km
Vila:                                                 14min
 

onsdag 10 februari 2016

Godaste kalkonfilen

Som så månger gånger innan hade jag kommit över lite kött med kort datum och till väldigt bra pris. Denna gång 7st kalkonfileer. Två av dem tillaga jag igår på ett nytt påhittat recept och det var de godaste kalkonfileer jag gjort! Gick inte att sluta äta. Så tur att jag gjorde två så jag kan äta idag också och att det fler bitar ligger i frysen och väntar!

Gjorde en marinad som jag lät kalkonfileerna ligga i ca en timma. Sen la jag dom i en form. Hällde över marinaden och en massa smör. Tillaga i ugnen 115 grader i drygt en timma, kan ha varit en och en halv. Vände på bitarna lite då och då. Använde stektermometer och filen är klar när den visar 67 grader. De flesta recept säger 70-75 grader men då är risken att den blir lite torr... 67 grader blev perfekt.

Marinad:
3msk tamari soya
4msk sesamolja (eller annan olja)
1 tsk sambal oelek
Malen ingefära
Vitlökspulver




tisdag 9 februari 2016

Kladdiga LCHF chokladbollar -nytt recept

Hade lite bakdag efter dagis igår. Chokladbollar, som så många gånger förut, men efter ett lite nytt recept. Oj, va goda dom blev! Kletiga och saftiga med perfekt chokladsmak.


Till ca 15st små bollar
50g rumsvarmt smör
1dl kokos+till garnering
0,25dl mandelmjöl
1msk valfri sötning (jag hade Lucumapulver och lite sötströ)
2-3msk kakao
1msk kallt kaffe (tog ganska svagt så kaffe så de blev lite mer barnvänliga)
2krm vaniljpulver

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smör och kaffe. Rulla till bollar och sedan i kokos!

måndag 8 februari 2016

LCHF Brödbak

Till soppan i söndags bakade jag även lite bröd. Solrosrutor och Oopsies. Två otroligt lättbakade bröd som går ganska snabbt.



Recepten hittar ni här:
Solrosrutor
Oopsies

Mejerifri fisk och skaldjurssoppa

I söndags blev det en lyxig fisk och skaldjurssoppa till kvällsmat. En soppa jag gjorde på fri hand.

200g torsk
200g lax
300g räkor med skal
150g kräftstjärtar
5-10 champinjoner
½ purjolök
½ gul lök
1 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
2½dl vitt vin
Räkskalsbuljong (alt fiskfond/fiskbuljong)
3dl kokosgrädde
Vatten
Smör
Dill
Chilipulver
Salt

Skala räkorna och koka räkskalen med ca 5dl vatten i 10 minuter. Sila bort skalen och sjud sedan vätskan tills det återstår ca 2dl. 
Strimla purjolöken och hacka lök och fräs i smör tills löken är mjuk
Tillsätt tomatpure, pressad vitlök, salt, chilipulver och rikligt med dill. Fräs ihop
Tillsätt vin, buljong och grädde och låt sjuda ca 15minuter. Späd med vatten om det behövs.
Skär champinjonerna i bitar och lägg i efter ca halva tiden
Lägg i fisken och låt sjuda 4-7 minuter, tills den blivit fast
Lägg sist i räkorna och kräftstjärtarna och hetta upp snabbt

Servera soppan med ett gott bröd!

Fruhippa med rawfood workshop!

I lördags hade vi fruhippa för min kära vän Karin. En fantastisk dag och kväll med ett gäng otroligt härliga tjejer!

Som en del av fruhippan hade vi bjudit in Rawfood-kocken Viktor Ingemarsson och riktigt grym kock och härlig kille!

Under kvällen fick vi i tre lag tillaga 2-3 rätter var som vi sedan hade på buffe och som blev kvällens middag. Det var väldigt kul matlagning och resultatet blev fantastiskt gott, så fräsch mat med mycket smak.

Kommer definitivt laga flera av dessa rätter igen även om jag lite känner att jag inte klarar att äta enbart rawfood. I kombination med träning innehåller det inte tillräckligt med energi och man behöver är rättså rejäla mängder för att bli mätt. Tror de flesta tog en sisådär 2-3 lass mat var och då var vi bara tjejer:) Men som tillbehöver till annan mat är det riktigt god, nyttig och hälsosam mat som är kanonbra för kroppen!
Kommer att lägga ut recepten här sen!

lördag 6 februari 2016

Snabba nötscones

 Ett enkelt recept på riktigt goda frukostscones! Perfekta till helgfrukosten!
2ägg
100g philadelphia
2dl valnötter
1 dl mandelmjöl
1½tsk bakpulver
Lite salt

Mixa valnötterna och blanda med övriga ingredienser. häll smeten i 7st muffinsformar och grädda i ugnen ca 15min, 205grader.