söndag 31 augusti 2014

Mullsjö X-Trail Halvmaraton 2014

Anmälde mig spontant till Mullsjö X-trail i torsdags. Vilket lopp! Och vilken terräng. Hade trott att det skulle vara någon liknande Lidingöloppet men detta var värre. Första 3km gick på fina flacka grusvägar men sen började det. 18km genom stigar, över spångar, över broar, uppför trappar, sjukt mycket trappor. Och rötter, stenar, gegga. Att jag inte vurpa eller vrickade fötterna är en bedrift i sig!

Första milen gick bra och snabbt men sen blev det tyngre. Fick verkligen kriga mig fram! Sen att jag sprang i helt nya skor också... Det kändes inte så kul i fötterna efter 15km... Fick stanna några gånger och rätta till dom och ta ut sulor för att ta mig i mål.

Men banan var otroligt vacker! En naturupplevelse att springa! Kommer absolut att springa detta lopp igen! Och andra terränglopp också för den delen för det va så härligt och så kul!!

Hade hoppats komma i mål på under 1h och 50min men kom i mål på 1h och 51min tror jag... Fast sjukt nöjd över det iallafall! Blev 4e placerad i damklassen på den tiden!


Nu blir det vila några dagar och mässa i Tyskland i dagarna 3! Välbehövlig återhämtning:)

fredag 29 augusti 2014

Renee Voltaire

Har precis lagt en beställning på en massa produkter från Renée Voltaire. Älskar verkligen de märket! Riktigt bra produkter och dessutom i väldigt snygga förpackningar. Ganska dyrt men värt. Beställde från apotea.se där man just nu får 10% rabatt med koden A8925.

Chiafrön till mig chiapudding

Kokosolja till bakning, matlagning och som extra fett i teet

Kokossmör som jag inte riktigt vet vad jag ska ha det till. Men antar till samma användningsområden som oljan.

Samlar på kakaopulver. Har ex antal burkar hemma och vilken skillnad det är på smak på kakao och kakao!

Godis till Thelma. Har köpt detta innan och hon älskar det

Kakakonibs att ha i efterrätter och desserter

Mandelsmör. Äter bara direkt ur burken när jag är sugen eller behöver lite energi innan träning. Supergott!

Godis till Thelma.

Är storkonsument av vaniljpulver. Ett måste i chiagröten och kesopannkakan!

Proteinglass från Lohilo


Helt ny glass på marknaden och jag var givetvis tvungen att testa. Finns i fyra olika smaker: Aloe Vera Citrus, Goji Vanilla, Coffe Cortado och Belgian Chokolate.

Den är helt sockerfri, innehåller 11-16% kolhydrater vilket är hälften så mkt som vanlig glass. Innehåller 12% protein vilket är omkring det fyrdubbla mot vanlig glass.

Hur smakade glassen då? Jo helt ok, kanske inte riktigt smakae glass, mer som fryst proteinshake. Men definitivt gott att sitta och äta på i soffan. Av choklad och vanilj så var vaniljen godast.

Kommer säkerligen att köpas hem igen men jag föredrar fortfarande Alvestas LCHF-glass.

Finns att köpa bla på Ica Maxi och Ica City i Borås och kostar omkring 30:-

15,5km torsdagslöpning



Igår var det torsdagslöpning igen. Denna gång fick jag även med mig Johannes på passet, vilket han gjorde med bravur. Även Celtic var med och hon va väldans duktig den här gången. Låg på som en iller i början, taggad till tusen, hon visste precis vad som väntade.

Vi var omkring 15 personer och turen blev 15,5km och medeltempot hamnade på 5:19min/km och vi va ute drygt 1h och 20min. Första delen gick långsamt i ganska tuff terräng. Sista biten gick det flackt och utför. Vilket syns på km-tiderna nedan:


  1. 6:25
  2. 5:51
  3. 6:16
  4. 5:43
  5. 5:36
  6. 5:27
  7. 7:07
  8. 5:09
  9. 4:57
  10. 4:37
  11. 4:34
  12. 4:59
  13. 4:42
  14. 4:13
  15. 4:09
 
Sprang första delen i mina nya terrängskor Inov-8 trailroc och andra delen i mina Saucony Kinvara 4. Bägge kändes riktigt bra. Recensioner om dessa skor kommer!



torsdag 28 augusti 2014

Saucony Kinvara 5


Har länge bara sprungit i Asics skor och varit jättenöjd med dem och tyckt att deras rejält uppbyggda skor (typ Kayano) varit kanonsköna att springa i. Men sedan jag testade deras "barfotamodell" Asics Super JJ-33 som är för en naturlig löpning har jag helt blivit fast för den typen av sko. Så därför har jag varit nyfiken på att testa Sauconys skor ett tag nu, just när det gäller skor för neutral löpning ska Saucony vara vassast.

Först in i skogarderoben blev Asics Kinvara 5 i denna snygga orangea färg.

Recension: Älskar skon. Den är superskön på foten och härlig att springa i. Lätta, väger endast ca 190gram. Man känner tydligt att den främjar löpning på framfoten vilket nästan gör att det känns som om sulan är lite tunn, att man känner stenarna under foten, lite minus kanske men skon i övrigt väger upp. Har testat sträckor upp till 10km med skon och det har fungerat jättebra. 

Passform: Normal i storlek, köpte stl 37,5 som jag brukar ha i Asics skor.  Dock gjorde jag en tabbe när jag köpte dessa. Jag provade ut dem utan mina egna sulor och då var dom perfekt. Men med sulorna är de lite för trånga...Men me, utan sulorna är dom perfekt och jag springer inte alltid med sulorna.

Pris: 1400:- hos Fotriktigt


Utrensning pågår

Detta blev plock av det sista som fanns kvar hemma. Lite god 95% korv, ugnsrostad morot och palsternacka och en kesoröra med soltorkade tomater och basilika.


onsdag 27 augusti 2014

7x3 minuters intervaller

Igår var det intervallträning på schemat. 7st 3 minutersintervaller på Ryavallen. 1 minuts joggvila mellan intervallerna. Lyckades hålla mig under 4min/km på alla intervallerna, medeltempot hamnade på 3:55min/km vilket blev ca 5,4km på dessa 21 minuter.


tisdag 26 augusti 2014

Lax med spenat och parmesan


Just ni pågår lite tömning av kyl och frys därhemma. Vilket brukar innebära att massa nya goda maträtter blir framexperimenterade. Igår gjorde jag en laxgratäng med spenat och parmesan. En enkel rätt men som blev riktigt god.
 500g lax
1 pkt fryst bladspenat
0,5dl olivolja
1 dl riven parmesan
1 msk fiskfond
Citron
Salt
Peppar

Tina spenaten i en stekpanna (strö över lite salt som drar ur vätskan). Krama ur vätskan och blanda med olivolja. Lägg i botten på en ugnsform. Skär laxen i tärningar och lägg över. Ringla över lite fiskfond, citron, salta och peppra. Strö över riven ost. Gratiner i ugnen i ca 20 minuter, 200 grader.
Jag åt gratängen som den var, Erlendur hade lite bulgur till. 


måndag 25 augusti 2014

Och ett par löppass gjorda

Va ute och sprang både i söndags och i morse. Kände mig dock inte jättepigg på något av passen.. Men så känns det som om jag har nån liten enveten förkylning som inte riktigt ger sig till känna... Inte så jag känner mig sjuk och vill vila men ändå inte helt hundra...

I söndags var det långpass med knallen. Vi sprang en runda på 16km uppe på rya Åsar. Så det var backigt, lerigt, sörjigt... Men en skön tur. Min klocka har krånglat lite så jag vet inte exakta tiden eller tempot men som sagt omkring 16km och tempot låg nog om kring 6min/km.

I morse var jag bara ute en liten joggingtur med Cillen på 6km.

Teamet i fredags



Eftersom det ligger lite mer fokus på löpning nu så blir det inte så mkt crossfit. Ett pass blev det i alla fall i förra veckan. Passet man inte vill missa, teampasset. Ihop med min vapendragare Johannes gjorde vi en fin prestation i alla 3 wodarna.

WOD 1:
10min AMRAP
22 KB Swing 28/20
22 Burpee
22 Wallball

2 minuter vila….

WOD 2:
10 min AMRAP
15 DB Squat Clean 35/25
18 Pullups
10 Powerclean 50/35
10 HSPU

5 min vila…

WOD 3:
10min AMRAP
8 frontsquat 50/40
8 TTB
16 DB Snatch 35Lb

LCHF Kanelbullar


Igår hade vi ett litet försenat kalas för Thelma som fyllde 3 år i somras, under semestern. Så i förra veckan ägnade jag och Thelma ett par eftermiddagar åt bullbakning. Både vanliga traditionella kanelbullar och en LCHF-variant. LCHF-bullarna hade betydligt större åtgång än de vanliga! Bra betyg. 



KANELBULLAR LCHF
 Ca 15st
 Degen:
4 ägg
4 msk sötning (jag tog ica stevia strö )
1 dl standardmjölk eller grädde (jag hade grädde)
0,5 dl kokosmjöl 

1,5 dl mandelmjöl 2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
 

Ägg och mandelflisor till gardering
 


Kanelsmöret:
100 g mjukt smör
1 msk kanel
2 msk sötning


Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst och luftigt (vispa länge). Blanda de torra ingredienserna och blanda ner. Avsluta med att  blanda i mjölken/grädden. Låt stå ca 5-10 min och sen kavlas degen ut mellan två silikonpapper eller oljade bakplåtspapper. Ta bort översta pappret när du fått en fin rektangel. Blanda det mjuka smöret med kanel och sötning och klicka ut på degen, smeta sedan ut.
Med hjälp av bakplåtspappret och kanske en degspatel rulla ihop degen till en lång rulle. Skär i 3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflisor på.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Dagens lunch: Älgfärsröra

En riktigt smaskig lunch idag. Älgfärsröra med parmesan. Och lite avokado och lite sallad.

Hade massa parmesan på röran men den smälte i micron. Men gott blev det ändå:)

Kesobröd

I fredags åt vi Cesarsallad och till det gjorde jag ett nytt bröd efter ett recept som jag fått från min kära vän Karin. Älskar sådana här enkla bröd som går snabbt att göra! Och gott var det också, fick tummen upp av alla kring matbordet (förutom mig själv även Erlendur Jennifer och Johannes).



INGREDIENSER
3 ägg
1/2 liten burk keso (125 gram)
Knappt 1 dl
kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna först. Rör ihop med ägg och keso. (kan mixas med stavmixer också om man vill)
Platta sedan ut degen på bakpappersklädd plåt med fuktad hand till en platta(ca 20 x 20 cm).
Strö lite goda frön på!
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär sedan i bitar.
 
Rosta gärna!!

Du kan även addera till 1 dl nötter/frön. Tex 1/2 dl hackade hasselnötter + 1/2 dl solroskärnor.

fredag 22 augusti 2014

Räkröra

Receptet på denna räkröra kommer från min lillasyster och är superdupergod. Perfekt till grillad lax.

Ingredienser:
Creme Fraiche
Majonnäs RECEPT
Massa räkor
Rom
Citron
Dill
Hackat ägg
Rödlök
Salt
Peppar

Hur mycket av varje man ska ta får man experimentera sig fram till utefter hur mycket sås man vill ha!

Tzatziki

Jag brukar ha dill i min tzatziki, jättegott!



Tzatziki

½ gurka
1 burk matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
Dill
Salt
Peppar

Skala och riv gurkan. Strö på salt och låt vattnet rinna av.

Blanda yoghurten med dill, salt och peppar. Blanda i gurkan.

Låt stå i kylskåp en stund före servering.

Kycklingspett

När vi hade lite fest för ett par veckor sedan lagade jag en massa mat som jag inte hunnit lägga ut recept på. Vi gjorde kycklingspett som åts ihop med rotfrukter och tzatziki. Kycklingen hade jag lagt i en hemmagjord marinad redan kvällen innan.

Kycklingfileer
Kycklingmarinad:
1dl olja
1 dl ketchup
½dl soya
2msk grillkrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Citronsaft
Svartpeppar

Blanda marinaden. Skär kycklingen i bitar och låt marineras i några timmr eller över natten. Sedan är det bara att trä på spett och grilla (eller steka). 

Fler recept kommer snart!



 

Chiapudding/gröt

Detta är bland det godaste jag vet att äta just nu. Jag äter det till frukost var och varannan dag. Det mättar otroligt bra och ger en perfekt kombination av kolhydrater, protein och fett. Det är så gott att jag även brukar äta det som efterrätt när jag är sugen.Man kan smaksätta gröten som man vill men jag kryddar med massa kanel och lite vaniljpulver och strör stevia strö ovanpå.
Denna bild kanske inte var den mest lockande dock...
1 portion
0,5dl chiafrön
1,5dl kokosgrädde (man kan även ha mandelmjölk, vanlig mjölk, grädde etc..)
1-3 tsk kanel
1 krm vaniljpulver

Blanda de torra ingredienserna, häll sedan på grädden. Låt stå i kylen minst 10 minuter. Kan även stå under natten, då blir den fastare i konsistensen.

Man får experimentera lite med andelen vätska beroende på hur tjock man vill ha gröten.

Långpass i grupp med Cillen

Igår var vi ett gäng på ca 10 pers som skulle ut på ett mellanlångt pass. Vädret var fint och Cillen hade inte fått sitt så jag tog med mig henne. Njutningen att vara ute och springa i grupp och bara vara försvinner ju lite när man har en lite sparv i snöret som är lite väl exalterad av att få vara med. Men det gick bra. Hon har inget problem att hänga på iallafall:)

Turen blev 14,5km i väldigt växlande terräng, mkt skog, backe och stig. Medeltempot hamnade på 5:50min/km så vi var ute nästan 1,5timma.

tisdag 19 augusti 2014

Backintervaller 5x3 minuter

Dagens ihärdiga regn var nära att få mig att stanna hemma i soffa istället för att snöra på löparskorna idag.... Men jag gjorde det! Och det var ju perfekt löparväder ute, lite småregnigt kanske men skön temp och under intervallerna kunde man springa i shorts och t-shirt. Inte fy skam en sån här dag!

Först ca 3km uppvärmningsjogg.

Sen 3 minuter backe uppför, direkt 3 minuter nerför i samma tempo. Detta gjorde 5 gånger direkt efter varandra. Höll ett tempo på ca 4:45min/km i snitt. Blev nästan 6,5km på dessa 30 min.

Och så 2,5km nerjogg tillbaka

måndag 18 augusti 2014

Hot choko!

Det är inte mycket som slår en god varm choklad en sådan här regnig måndagsmorgon!





En stor kopp:
30g smör
10g kokosolja
2dl kokande vatten
1-2 tsk kakao
Ev lite sötning. Jag droppade i några droppar stevia

Häll det kokande vattnet över smör och kokosolja och kakao så att det smälter.  Mixa med en stavmixer alt skaka i en shaker.

fredag 15 augusti 2014

Också..

Har jag betat av lite crossfitpass mellan varven:



Måndag:
3 rounds for time
10 Squatclean 35kg
400m run
Time: 12min


Torsdag:
20min AMRAP
400m run
10 OVH Squat (25kg)
  


Fredag
TEAM of 3 (med Johannes och Per)
2400m row
300 Pushpress 25kg
200 BackSquat 45kg
Time: 33min
RX-för damer var ovan vikter och det fixade vi. Delade allt rakt av på 3. 10 reps åt gången.  

Tjoho

Inget inlägg på länge... Skyller det på för mkt att göra...

Har två löppass gjorda senast sist. Det ena var långpass med knallen, ÄNTLIGEN, som jag har saknat det. Passet kändes bra men lite tyngre än tidigare men ändå bättre än vad jag trott.

Sen har jag också sprungit en liten sväng med Cillen vid Kype. Gick bra det också.



Söndag 17/8 19km
1h 43min 5:27min/km
KM-tempon:
1. 5:32
2. 5:26
3. 5:19
4. 5:10
5. 5:12
6. 6:19
7. 5:48
8. 5:47
9. 5:24
10. 5:24
11. 5:16
12. 5:28
13. 5:18
14. 6:31
15. 5:02
16. 4:58
17. 5:06
18. 5:02
19: 4:58


Onsdag 10km
48,59min 4:54min/km
KM-tempon:
1. 5:03
2. 5:00
3. 5:00
4. 4:51
5. 5:02
6. 5:20
7. 4:41
8. 4:46
9. 4:37
10. 4:33
 

lördag 9 augusti 2014

Fröknäcke med rosmarin och havssalt

Ikväll ska vi ha fest här hemma. Som försnacks har jag köpt lite goda ostar, korvar, kex och bakat fröknäcke. Har gjort många varianter av LCHF.knäckebröd men detta är det jag tycker är absolut godast.



Fröknäcke med rosmarin och havssalt

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosfett (Kung Markatts hade jag och det ger väldigt god smak)
2,5 dl kokande vatten
Lite rosmarin
Lite flingsalt
Blanda ihop alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och häll i kokosfettet.
Blanda ihop allt och låt stå i ca 20 min. Kavla ut på bakplåtspapper, strö över rosamrin och salt och grädda i ugnen i 50 minuter på 150°C. Skär i bitar med kniv eller pizzaslicer. Lägg på galler på eftervärmen i ca 40 min.

Fler recept från helgens kalas kommer!

fredag 8 augusti 2014

Dagens lunch: kyckling, sallad och bea


käkat lite grus...


Igår var det egentligen lite vilodag på schemat men Cillen hade inte varit ute på hela dagen så det fick bli en liten löptur runt Kype med henne. Springer oftast med henne löst då det är det mysigaste för oss bägge. Men igår tänkte jag träna lite inför kommande Hundlöpet som vi planerar att delta i. Så Cillen fick springa kopplad i midjebälte, inget konstigt alls egentligen för det har vi gjort många gånger förr. Det gick hur bra som helst första 5km, sen lyckades jag trassla in mina ben i kopplet…. Kände direkt att det här kommer att göra ont! Blev en rejäl vurpa i gruset… Cillen klarade sig fint men jag fick lite skrapsår. Inte värre än att jag kunde springa vidare sista kilometern in i mål.
 Löppasset annars kändes väldigt lätt och bra. Startade med en lugn första km och sprang sen på lite mer. Inget långt pass men känns ändå bra att det känns lätt att springa under 5:00min. för några veckor sedan kändes det mkt tyngre

Plats: Kypesjön
Sträcka: 6km
Tid: 29:30
Medeltempo: 4:55min/km
Km-tider:
1. 5:36
2. 5:10
3. 4:35
4. 4:54
5. 4:47
6. 4:23


Teamfredag

Teamfredag ihop med Johannes idag. En lång wod med många repetitioner. Skönt när den var klar!

WOD


50 Deadlift 80kg
60 Chest To Bar
70 Power clean 35kg
80 OVH Lunges 25kg
90 Power Snatch 25kg
100 Toes to Bar

Tiden var omkring 36minuter

onsdag 6 augusti 2014

Asics Gel-Super J33

Mina favoritlöparskor just nu




Frukostdags!


Goder morgon!!

5,2km löpning till Ibex startade igång denna dag.

Sedan crossfit.

WOD
7 rounds for time
3 Pullups
5 HSPU
7 Clean and Jerk (35kg)

Tog sin lilla tid att ta sig igenom. Ca 18min. Pullups och handstandpushups gick snabbt men C&J tog desto längre tid. 

tisdag 5 augusti 2014

Köttfärssås

Igår gjorde jag en riktigt fin köttfärssås

Recept
500g rådjursfärs
1 pkt bacon
1 riven morot
1dl tomatkross
1dl kokosgrädde
1 msk tamari soya
1 msk ketchup (med stevia)
Vitlökspulver
Grillkrydda
Svartpeppar

Genomstek köttfärsen och finklippt bacon. tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 20minuter.

Servera med valfritt tillbehör!



Bra morgonträning



I morse fick jag till ett bra träningspass som även inkluderade hundarna. Först sprang vi via Kypesjön ner till Ibex (5,2km i 5:14 tempo i snitt). Sen fick hundarna ta igen sig i receptionen en timma när jag körde crossfit och sen sprang vi den korta vägen hem igen (2,1km i 5:29 tempo).

Dagens pass startade med uppvärmning och sen 5 set av 3st backsquat (40,50,55,60,65kg)

WOD
21-18-15-12-9-6-3
KB Swing 24/16
7-7-7-7-7-7-7
Inverted Burpee (”Rollback to handstand”)

Time: 10,30min

måndag 4 augusti 2014

Löpningen

Det går framåt med löpningen tycker jag. Är inte i samma form som förr men det tar sig. Benet känns ok, lite känningar efter vissa pass. Har blivit en några löppass i veckan, de flesta har legat på 7-10km. Förra veckans pass har varit enligt nedan:



Måndag 28/7
Plats: Kransmossen
Sträcka: 10km
Tid: 47:10min
Medeltempo: 4:43min/km
1. 5:08
2. 4:52
3. 4:56
4. 4:55
5. 4:46
6. 4:40
7. 4:43
8. 4:21
9. 4:27
10. 4:15
Detta pass gjordes i 27gradig värme trots att klockan var närmare halv åtta på kvällen. Trodde jag skulle dö svettdöden... Fick ta 3-4 pauser för att få ner pulsen... Fick bra snitttempo men det var tack vare att jag stannade klockan flera gånger för att samla kraft...


Onsdag 30/7
Plats: Kype
Sträcka: 6km
Tid: 30:52min
Medeltempo: 5:08min/km
1. 5:24
2. 5:11
3. 5:06
4. 5:16
5. 5:05
6. 4:47
Detta pass körde jag och Erlendur ihop (för en gångs skull). Eftersom Erlendur flåsade värre än mig kände jag mig stark:)


Fredag 1/8
Plats: Mellbystrand
Sträcka: 14km
Tid: 1h 11min
Medeltempo: 5:07min/km
1. 5:25
2. 5.13
3. 5:11
4. 5:07
5. 4:59
6. 5:07
7. 5:00
8. 5:18
9. 5:16
10. 5:29
11. 5:05
12. 5:05
13. 5:00
14. 4:24
Semesterns sista pass i Mellbystrand. Körde 6km-spåret först, sen hämtade jag ut Celtic från bilen och tog samma spår en gång till, lämnade tillbaka Celtic i bilen och sprang 2,5km-spåret. Celtic springer lätt 14km men eftersom vi skulle tävla dagen efter vill jag spara på henne.    


Söndag 3/8
Plats: Kransmossen
Sträcka: 10 km 
Tid: 47,17min
Medeltempo: 4:43 min/km
1. 5:10           
2. 5:09
3. 4:54
4. 5:01
5. 4:38
6. 4:37
7. 4:36
8. 4:35
9. 4:35
10. 3:56
Kändes mig pigg och fräsch och sprang hela 10km-rundan utan att så mkt som stanna och knyta skorna. I bra tempo dessutom. Efteråt joggade jag ner 2km i 5:45 tempo.