tisdag 30 september 2014

Kroppen efter Lidingöloppet

När ja kom i mål efter loppet så hade jag verkligen ont i mina knän... Men det hade jag väntat mig. Bara att bita ihop. Bara att tänka på att njuta över prestationen och nu låta benen vila och reparera sig så länge som behövs. Kommer nog inte kännas så skönt i knäna ett tag framöver....

Men peppar peppar. Redan senare på kvällen började smärtan redan släppa, gick faktiskt utan några större bekymmer, lite stelt upp och ner för trappor kanske...

När jag vaknade nästa morgon så räknade jag med att behöva rulla ur sängen med smärtande och stela ben och knän. Men icke! Dom kändes riktigt bra. Fortfarande lite stelt i trappor men inte mer än så.

Nu tre dagar efteråt så känns knäna bra. Jag hade nog kunnat springa om jag velat men tänker ändå ge benen lite välförtjänt vila, iaf några dagar till:)

måndag 29 september 2014

Lidingöloppet 2014

I lördags sprang jag mitt andra Lidingölopp. Och det gick såå över förväntan! Efter mitt långa löpuppehåll var jag helt på det klara med att det inte skulle bli något Lidingölopp. Men ju mer loppet närmade sig och efter de bra resultat som blivit på de andra tävlingarna kunde jag inte låta bli... Trots att det bara hade blivit två långa pass på över 20km sedan i maj...

Var aldrig speciellt nervös inför loppet för jag hade inga förväntningar eller förhoppningar alls. Var mest lite uppgiven då jag tyckte att det var tråkigt att jag inte hade kunnat träna och toppat formen som jag hade velat. Undrade om jag ens skulle kunna ta mig runt 3 mil... Skulle jag orka mig runt? Skulle knät hålla? Mina benhinnor? Att klara silvermedaljtiden på 2h och 38min hade jag inte ens i planen...

MEN det gick så jäkla bra. Kom runt på tiden 2:34:02 (5:10min/km i snitt) vilket är nästan två minuter bättre än 2013 då jag sprang på 2:35:47. Jag fattar det knappt, och jag va så pigg och stark från start till mål (ok några tunga dippar under loppet givetvis). 

Hade en liten plan innan loppet på hur jag skulle springa och den följde jag nästan. Tanken var att starta ganska tufft första 5km, dels för att inte fastna i klungan och dels för att känna på hur kroppen känns. Sedan skulle jag låta det rulla på fram till 15km. 15-25 är den mentalt och fysiskt tyngsta milen så då skulle jag bara låta kroppen gå på i det tempo som känns bra, km för km för att sedan avsluta med 5snabba sista km, för jag brukar alltid vara stark i slutet när man börja närma sig mål.

Jag startade första milen i bra tempo, under 5min/km. Allt kändes så jäkla lätt och benen ville bara springa snabbare men jag höll igen. För jag vet att jag kan springa snabbt 10-15km men jag va ytterst osäker på min uthållighet, skulle ju hålla hela vägen.
Så efter första milen la jag upp taktiken varannan km under 5-tempo och varannan över. Så jäkla skön taktik, springa snabbt, sakta ner ca ½minut vilket då kändes nästan som jogg i jämförelse för att sedan ha energi för en snabb km igen. Dock började jag känna av mitt knä redan efter 15km, inte så att det gjorde ont eller bromsade mig men man blir ju lite nojig. Hade dessutom börjat få en blåsa under fötterna, men blåsor får man bara koppla bort, den smärtan försvinner ju så snart skorna åkt av och man fått på compeed.
Efter 15km visste jag att nu har jag avverkat halva loppet men den tuffaste halvan är kvar. Men jag kände mig stark, vid 17km kände jag mig superstark och tänkte att det här kommer att gå bra och då började jag sikta på medaljen.
Dock började jag vid 20km att få rejält ont i bägge knäna, inte hela tiden men jag fick hålla igen för så fort jag försökte öka så högg det till.. Så frustrerande då jag kände mig så pigg och stark men tvingades hålla igen. Men jag kollade på min klocka och insåg att jag hade över en timma på mig på sista milen för att komma in under 2:38 så varför stressa på? Så jag njöt istället av att inte behöva springa så snabbt, stannade och åt massa saltgurka (jag älskar verkligen saltgurka), unnade mig till och med en negerboll, så jäkla go den va efter ett par timmars löpning!
Aborrbacken sprang jag uppför men när jag kom till Karins backe tog jag mig en powerwalk upp för att vila vaderna lite, nog ett ganska smart val för jag gick förbi folk som sprang.
När klockan pep att det hade gått 29km så såg jag att jag kommer fasiken till och med att slå förra årets tid! Så då kunde jag inte låta bli att bara dra iväg så jag gjorde att snabb sista km med en snygg spurt in i mål. Sicken underbar känsla!!!

När jag kom i mål va jag så glad och stolt så jag nästan började gråta. Så som jag har deppat över att inte kunna löpträna som jag velat, att inte kunna vara med på sommarens långpass, att inte kunna toppa formen inför Lidingö, att behöva avstå Kretsloppet. Och så gick det såhär bra!

Två nöjda knallar med sina silvermedaljer!


torsdag 25 september 2014

Banbun Thaimassage

Idag var jag på massage (igen). Klassisk thaimassage och jag blev supernöjd. Inte för mjukt, inte för hårt men ändå med effekt. Perfekt uppmjukning av musklerna. Och priset 350:- för 60 minuter är ju helt otroligt billigt.

Rödbetsjuice

Eftersom jag inte vågar lita på min form inför helgen förbereder jag mig nu med detta desperata försök:)
Rödbetsjuice ska vara positivt för idrottsprestationer. Det ger högre syreupptag, bättre uthållighet, ökad maxstyrka och lägre energiförbrukning.
Nitratet i rödbetsjuice har visat sig effektivisera användningen av syre i kroppen (syreekonomin). Under t.ex. en löpartävling kan löparen som druckit rödbetsjuice springa snabbare med samma syreförbrukning. Det innebär högre fart vid samma energiförbrukning eller samma fart och lägre energiförbrukning. Lägre energiförbrukning innebär förstås ökad uthållighet.

De idrottare som har mest nytta av rödbetsjuice bör vara uthållighetsidrottare som t.ex. triathleter, cyklister och löpare. Ju längre distansen är, desto mer kan idrottare tjäna på rödbetsjuicen.

Rödbetsjuice i rätt dosering har visat följande i vetenskapliga studier:
  1. Förlängd tid till utmattning vid jämn belastning med ca 20%. Förbättringen motsvarar ca 1-2% kortare sluttid.
  2. Förbättrad sluttid med i snitt 2,7% vid cykel time trial 4-16km jämfört mot placebo
  3. Högre effekt (mer watt & lägre energiförbrukning) vid given mängd syre för vältränade cyklister


Köttbullar, gräddsås och mos

Igår satt hela familjen och åt kvällsmat ihop, för en gångs skull... Gjorde riktigt klassiskt husmanskost, utan onödiga kolhydrater givetvis. Gräddsåsen hade jag hemma i frysen sedan en gammal älgstek. Moset är bara kokt blomkål med smör, grädde, muskotnöt, salt och peppar. Köttbullereceptet kommer här:

Köttbullar 3-4 port
600g blandfärs (går givetvis bra med vilken färs som helst men med blandfärs blir de väldigt saftiga)
1 dl grädde (jag hade kokosgrädde denna dag)
1 msk fiberhusk (jag bytte dock 1 tsk mot fibrex)
1 ägg
1 gul lök
Salt
Svartpeppar
1 msk tamari soya (kan uteslutas)

Blanda grädden med fiberhusken och låt svälla 10 minuter. Riv eller finhacka löken under tiden. Blanda sedan ihop detta och övriga ingredienser. Forma till köttbullar och stek dem i smör ca 10 minuter.


onsdag 24 september 2014

Prioriteringar

Alla prioriterar vi olika när det gäller vad man lägger sina pengar på. Ganska intressant faktiskt!

Jag lägger inte pengar på:
Smink- Köper mitt mineralsmink billigt på nätet. Och så har jag en mascara och en ögonbrynspenna.
Vardagskläder- Shoppar inte kläder speciellt ofta och inte speciellt dyrt. Köper bara kläder som jag verkligen vill ha och då fungerar de länge. Ibland räcker det med nån ny accessoar, typ scarf för att en tröja ska kännas ny. Sen om det är något jag verkligen vill ha så köper jag det hur dyrt det än må vara men då används det också!
Vardagsskor- Samma här. Köper bara skor som jag verkligen vill ha och då behöver man inte så många
Luncher- Äter aldrig lunch ute. Har alltid med mig matlåda.
Restaurangbesök- Klart det händer men inte speciellt ofta. Och dyrast på ett restaurangbesök är ofta alkoholen och jag dricker max nåt glas vin
Håret- Klipper mig sällan och färgar mitt hår själv. Använder knappt några produkter. Möjligtvis lite hårspray
Hudrengöring- Tvättar mig endast med varmt vatten och peelar med en microfiberduk
Godis och sötsaker- klart att jag äter men det är inte mycket
Alkohol- dricker i stort sett aldrig alkohol
Barnkläder-Thelma växer aldrig ur sina kläder så jag behöver nästan aldrig köpa nytt. Och sen får jag ärva massa fina kläder
Mobilräkningar- Har alltid omkring 200:- i mobilräkning. Vet inte hur jag lyckas för jag använder den ju hur mkt som helst
Cafebesök- Jag träffar vänner under en löptur istället
Krogbesök- Går aldrig på krogen

Jag lägger gärna pengar på:
Mat- Har hög räkning från ICA. Köper dyr mat, bra mat och mycket mat. Men lagar allt själv så det går nog på ett ut
Träningskläder- Bra träningskläder är många gånger dyra. Och jag älskar att matcha mig när jag ska träna. Tur ändå att jag har bra kontakter med bra rabatter. 
Löparskor- Älskar att köpa löparskor. Olika skor för olika kläder och olika ändamål. Tur att jag även här har bra kontakt med bra rabatt och så kan man verkligen fynda på nätet!
Hudkrämer- Köper dyra ansiktskrämer. Man vill ju inte bli gammal i förtid.
Massage- Går ofta på massage. min kropp behöver det!
Sjukgymnast- Tyvärr behöver min kropp det ganska ofta också
Naprapat- Dyrt som satan men det är inte helt sällan kroppen behöver justeras och behandlas lite
Celsius- Min stora last! sist pantade jag 101 burkar (vilket motsvarar 1500-2000:- beroende på vart man köper dem...)
Ekologiska produkter- Handlar mycket ekomat/ekoprylar på nätet
Tandkräm- Ja den tandkrämen jag använder kostar en sisådär 50:- men så innehåller den inte sötningsmedel heller
Hundmat- Bara det bästa är bra nog även för lille hunden
Barnkläder- När jag väl köper kläder, speciellt ytterplagg så vill jag ha bra grejer. Men å andra sidan brukar dom hålla ett par säsonger.

Lidingöloppet

På lördag står jag förhoppningsvis på startlinjen till Lidingöloppet!

Dock börjar jag nu få kalla fötter över om jag kommer att fixa det… Jag har inte kunnat löpträna så mkt som jag önskat och bara varit gång med löpningen ett par månader efter skadan… Endast två pass över 20km har jag fått till. Inför förra årets Lidingöloppet hade jag nog sprungit ett 10tal… Och löpning är ju verkligen en färskvara! När jag sprang i Mullsjö 21km kände jag att jag verkligen inte hade klarat 9km till den dagen… Men det var å andra sidan ännu tuffare terräng än vad jag minns Lidingö.

Sen är jag liten smula orolig för knät. Provsprang 10km igår (första löppasset på över en vecka) och det känns ju ansträngt på nåt sätt. Inte smärta men nånting känns... Fast jag känner nog efter vääldigt mkt just nu.

Jaja, nu finns i vilket fall som helst ingen mer möjlighet att påverka formen. Den är vad den är.

Sen är jag alltid nojjig över vilka skor jag ska ha. DET är problemet när man har för många skor. Det lutar åt mina Kinvara, dom känns riktigt bra. Dock har jag inte sprungit jättemånga pass i dom och definitivt inte speciellt långa... 

Har inte som mål att slå förra årets tid på 1h och 35min, verkligen inte. Tar jag mig runt och i mål så är ju 30km ändå 30km! I ett annat läge med bättre uppladdning hade jag siktat ner mot 2h och 30 min men det finns fler år att nå detta mål!



Förra året var jag grymt nöjd efter avklarat lopp!

måndag 22 september 2014

Jesses Bearnaise

Igår hittade jag en ny jättego kall bearnaisesås på ICA City i Borås. Ekologisk och utan varken färgämnen och konserveringsmedel. Smakade så nära hemmagjord som man kan komma!


Kretsloppet 2014


Valde att avstå Kretsloppet i år, vågade inte chansa med mitt knä… Satans vilken pers det var att se alla löpare värma upp och stå i startfållan. Va såå nära att springa bort och byta om och ställa mig på startlinjen (väskan stod packad och klar på mammas jobb i stan…). Men jag höll mig och det är jag glad för nu efteråt. Hade jag sprungit och fått ondare i knät eller fått bryta hade jag blivit så jäkla sur på mig själv.

Det var väldigt kul att stå och kolla på Kretsloppet faktiskt! Stod vid spurten och försökte heja på alla jag kände. Man vet ju själv vad ett litet hejjarrop kan göra med de sista krafterna!

Erlendur gjorde ett riktigt bra lopp, omkring 49 min och han såg toppfräsch ut när han sprang förbi och även efteråt. Hade några sekunders bättre tid förra året men då var han helt färdig efteråt och hade ont i knät. Igår hade han varken ont i knät eller var minsta sliten så jag skulle nog säga att prestationen var så mycket bättre!

Thelma gjorde även hon sin tävlingsdebut, i Knatteloppet 400m. Hon vann för att Knatteloppet vinner alla som går i mål:) Thelma vill tävla snart i gen säger hon, hon ska bara ”vila några dagar först”. 

fredag 19 september 2014

Blir nog inget Kretslopp i morgon

Har överansträngt mitt ena knä lite granna så en start i Kretsloppet i morgon blir det nog inte. Det är inte värre än att jag skulle kunna springa en mil på det och det hade jag gjort om jag inte hade något efter det att hålla mig skadefri från... Men Lidingöloppet är nästa vecka och jag vill hellre springa det så jag vågar inte riskera...

Har ingen känning i knät på dagarna utan det kommer efter stillasittande och framförallt när jag vaknar efter en natts sömn. Ingen jättesmärta direkt men det är inte så att jag skulle vilja springa en morgontur direkt....

Inget är iallafall skadat i knät, det har jag kollat upp hos sjukgymnast. Bra de iallfall!

Om jag vaknar helt 100% smärtfri och mjuk och fräsch i knät i morgon bitti så springer jag men jag skulle säga att chansen till start är 10%.

Men jag har tävlat tre helger i rad nu så det känns inte som något enormt nederlag även om det är trist. Kretsloppet är ett jäkligt kul lopp, på hemmaplan, mycket publik och många som man känner som är med och springer. 

måndag 15 september 2014

Gårdagens långpass



Jag har inte helt lagt ner ambitionen att springa Lidingöloppet om två veckor… Jag börjar komma i bra form men problemet är att jag knappt fått till några långpass senaste månaderna. Sprang ju Mullsjö 21km för ett par veckor sedan men det är ett pass och Lidingö är dessutom ytterligare 9km… Var lite i valet och kvalet om jag skulle springa hundlöpet 10km i helgen eller om jag skulle satsa på ett långpass, det är ju sista chansen nu två veckor innan Lidingö. Men jag ville verkligen inte missa hundlöpet.

Så jag gjorde både och. Efter att vi sprang i mål i loppet så var det prisutdelning och lite vila. Sen startade jag klockan igen och sprang 3 varv till runt slingan. Denna gången i ett lägre tempo givetvis.

Hade egentligen tyckt att Cillen gjort sitt men när jag efter första varvet kom till bilen för att dricka lite satt hon där och pep så ho fick springa med ett varv till. Och ja, hon var lika pigg fortfarande men sista varvet fick hon vila.

Så gårdagen totala löpning blev 25km. De sista 15km sprangs i ett medeltempo på 5:30min/km.  

Hur våra kroppar känns idag? Cillen va precis som vanligt i morse, inte de minsta stel. Jag är lite stel i benen och har lite ont i ett knä, men jag hade redan innan helgen en lite inflammation i en slemsäck så det är nog bara det som är lite irriterat.

Hundlöpet Malmö 2014



I våras, helgen efter Göteborgsvarvet, var jag och Celtic anmälda till Hundlöpet i Göteborg. Men eftersom jag var skadad då kunde vi inte starta. Jag fick flytta min start till ett annat lopp så i går stod vi på startlinjen i Malmö.

Och vilket bra lopp vi gjorde! Och Cillen va så jäklans duktig. Hon var taggad som ett spjut i starten, man startade en och en med några sekunders mellanrum. Vi tog snabbt in på ett gäng löpare och lade oss i täten direkt. Loppet var 2 varv runt en 5km lätt kuperad grusslinga. I början låg Celtic före och drog på men jag lät henne hållas och snart sprang hon snyggt i sidan resten av loppet. Sprang med henne i sele fastkopplad i mitt Hurttabälte. Vi stannade för drickapaus en gång och under loppet fick hon lite gotta med jämna mellanrum.

Vi kom in i mål på 42,45min vilket gav oss segern! Bara några sekunder från tvåan. Jag hade räknat med en tid omkring 45minuter (då jag kollat tidigare resultat och vinsttiderna har legat över 45min i alla lopp alla år…). Men konkurrensen var tuff så vi fick verkligen springa på! Vi (jag) ville verkligen vinna:)

Vinsten var en pokal, ett täcke till Cillen och ett presentkort i en djuraffär (som blev ett efterlängtat nytt Hurttatäcke).

Celtic är ju van att springa men vi brukar inte springa såhär snabbt, så långt och dessutom kopplat. Men hon var lika pigg och glad i mål som i starten. Fick så mycket beröm för min lilla tjej av folk som såg på.

Detta var verkligen är kul lopp!

Km-tider enligt nedan:


1. 4:10
2. 4.23
3. 4:06
4. 4.12
5. 4.15
6. 4:19
7. 4:30
8. 4:24
9. 4:12
10. 4:14

torsdag 11 september 2014

Crawlkurs!

Ja då har badkrukan börjat sin väg mot att lära sig simma. Jag som hatar att vara blöt, hatar badhus och gångerna jag badat i år är rätt lätträknade. Och då har vi tillbringat större delen av den soliga semestern vid den 32gradigt uppvärmda poolen...

Jaja, jag vill lära mig crawla och det finns ju inget annat sätt än att bada. För hoppningen är att jag kommer att tycka det är kul att simma när jag blivit bra på det och då kanske jag rentav börjar gilla att bada!

Igår kväll var första gången på crawlkursen. Kursen går på Borås Simarena. Instruktörerna kändes bra och det var blandat folk bland deltagarna. Så det ska nog bli kul.

Vi gjorde bara lite enklare flytövningar och lite andra teknikgrejer.

Största minuset var dock att det var helt sjukt kallt i vattnet! Mina händer var blå och pälsen stod rakt ut! Men det var mkt genomgång igår så framöver när vi simmar mer ska det nog bli hanterbart.

Badmössa och simglasögon från Speedo är redan inhandlat. Dock fick det bli bikinibrallor och sporttop för baddräkt och hänglökar känns inte så lockande...

onsdag 10 september 2014

X-fit på Onyx


Dagens morgonpass blev x-fit på Onyx. Det var blandade kroppsövningar. Ett ganska tråkigt pass. Var inte ens trött efteråt…. Men det blir väl vad man gör det till, kunde ju tagit i lite mer. Jaja, 20minuters morgongympa är ändå en bra start på dagen. Var även ute på en 30min PW med Cillen innan.

tisdag 9 september 2014

tisdagsintervaller

Ja som i vanlig ordning var det intervallträning på schemat idag! 7st 3minuters intervaller med 1 minuts gåvila mellan intervallerna. Hade önskat ligga under 4min/km på intervallerna i snitt men lyckades inte helt idag... Men bra tid iallafall, 4:01min/km i snitt och ett par av kilometerna låg under 4min/km.

KM-tider enligt nedan:
1. 4:00
2. 3:56
3. 4:07
4. 3:58
5. 3:58

Totalt blev det 5,25km sprungna på intervallerna. och så 3,5km uppvärmningsjogg och 2,5km nervarvningsjogg. Så en sisådär dryga 11km skrapades ihop idag!

Dagens pass sprangs i mina nya (!) Kinvara 4. Och jag har även insett att jag har ett köpa träningsskorberoende!!!


Talet 7



Talet 7 är något som verkligen etsat sig fast i mitt huvud, skulle nog kunna kalla det form av tvångstanke. Antingen vill jag ha talet 7, 77 eller så ska siffrorna i ett tal bli 7 om de adderas… Kör jag bil (med farthållare) så ställer jag alltid in hastigheten på typ 115, 124, 133 etc… Micron stannar jag alltid när det är 34, 25, 16, 7 sekunder kvar… Kokar jag ägg kokar jag dom helst i 7 minuter även om de mindre äggen blir bäst av att koka 6 minuter… Mitt nummer på Ibex är 0077.

Så mina startnummer på de senaste två tävlingarna har jag varit mer än nöjd med!

3+3+1=7

1+4+2=7

måndag 8 september 2014

Negerbollar


Idag har jag och Thelma bakat negerbollar. Kolhydratsfria såklart! (ok, några få i kokosen och kakaon) Och dom smakar typ som "vanliga"


Ingredienser (mängden är på ett ungefär)
50g rumsvarmt smör
1½dl Kokos
1½msk Stevia strö
2 msk Kakao (av god kvalitet! inte ögonkakao)
1tsk Kaffe

Gegga ihop till en deg. Gör bollar och rulla i kokos! Kyl dom i frysen eller kylen.

Och bakar ni ihop med en 3-åring så aslutas baket med en sanering av köket och bad av barnet!

Ett litet paket...



Hur glad blir man inte när man får ett sådant här litet paket av sin fina vän när hon kommer för att rasta hunden!

Som innehöll goda hembakade fröknäcken:)


Badger

I morse var jag på plats på Ibex igen. Har inte blivit Ibex på morgonen på ett tag nu för passen är ändrade på morgonen till 5.30 och 6.30 vilket inte fungerar så bra för mig.... Att träna crossfit 5.30 går bara inte, dels så är det på tok för tidigt och så måste jag hinna gå ut och gå med Celtic innan passet vilket skulle innebära att jag skulle få gå upp 4.30, senast... Tränar jag passet 6.30 så hinner jag inte till jobbet, där jag ska vara kl 7.45 eller ännu hellre lite tidigare…

Idag var jag i alla fall med på passet 6.30 för jag skulle på massage kl 8.00 så jag behövde i vilket fall flexa på morgonen.

Dagens wod var ”herowoden” Badger. Vi hade en timecap på 25minuter vilket jag inte tror någon klarade. Dagens pass var kul även om jag föredrar färre tyngre lyft en sjukt många lätta lyft.

”Badger”
3 rounds for time:
30 Cleansquat 25kg
30 Pullups
800m run

Jag hann 2 hela varv och 15 cleansquats. Så totalt 75 cleansquats, 60 pullups och 1600m löpning. 

Dagens styrkedel var 8min EMOTM 8 Pushpress och 3 Pushjerk. Har fortfarande ont i min axel så jag tog inte mer än 35kg. 

Efter passet åkte jag iväg på massage. Tyckte att mina ben förtjänade det. Har testat ett nytt ställe: http://www.viaredsmassage.se/ Har varit där två gånger nu och varit riktigt nöjd. Förra gången hade jag haft huvudvärk under en väldigt lång tid och det släppte efter massagen. Idag var det som sagt benen som skulle få sitt!


lördag 6 september 2014

Jälmåloppet 2014

Tävlade även denna helg, denna här gången var det Jälmåloppet, 15,5km terräng. Det här med terränglöpning har jag verkligen fastnat för. När man kämpar sig upp och ner för backar, trixar sig fram över rötter, stenar, broar, sankmark och spångar så swishar km för km förbi utan att man hinner tänka! Och naturupplevelsen man får är fantastiskt. Och med de skador jag haft senaste tiden så är verkligen terränglöpning bra, inte alls samma påfrestning på benen, har känt mig jättefräsch efter senaste loppen.

Hade lite som mål att försöka hålla mig under 5 minuters tempo i snitt vilket skulle ge en sluttid på strax under 1h och 20 min. Lyckades med detta och kom in på 1h och 13 min, medeltempo 4:46min/km. Vilket gav mig en tredjeplacering!

 Banan var jättefin. Mycket upp och ner men inte i närheten av de höjdmeter som bestegs under förra helgens lopp i Mullsjö. 

Km-tiderna under terränglopp blir väldigt varierande, låg allt mellan 4:09 och 6:40.
1. 4:09
2. 4:18
3. 4:14
4. 4:27
5. 4:30
6. 5:02
7. 6:40
8. 6:05
9. 4:55
10. 5:11
11. 4:23
12. 4:34
13. 5:00
14. 5:24
15. 4:22

Även detta lopp sprang jag i mina trailskor Inov-8 Trailroc 236. Var lite osäker först om jag skulle våga ta dem eftersom jag fick så sjukt ont i fötterna sist. Men kände att har man köpt ett par trailskor så ska man ju använda dom närt man verkligen springer terräng! Och det var ett bra beslut. Fick inte det minsta ont den här gången och man känner sig riktigt säker på foten i skogen!

Sist men inte minst så känns det så jäkla gött att vara igång med löpningen igen!

fredag 5 september 2014

Kompressionsstrumpor: CEP och More Mile

Jag älskar kompression. På hösten, vintern och våren har jag alltid kompressionstights när jag springer. På sommaren älskar jag att ha shorts och kompletterar då dessa med kompressionsstrumpor.

Varför använda kompressionsstrumpor?
Kompressionskläder ger en effektivare och snabbare tillströmning av syrerikt blod till trött muskulatur. Håller ihop muskelmassan och minskar därmed småskador i muskelfibrerna. Minskar svullnaden i musklerna efter träning och tävling. Ökat muskeltryck ger också en starkare muskel med ett bättre muskelminne!

Jag har testat flertalet märken på kompressionsstrumpor: CEP, Adidas, SOC, More Mile, Reebok etc.

Absolut bäst är CEP, när man har testat dem är det svårt att ha på sig något annat... Men de är dyra, ligger på ca 500:- paret men på XXL är de lite billigare 399:-

En riktigt bra budgetvariant är strumporna från More Mile. Inte i närheten så bra som CEP men bättre än de flesta andra märken. Priset är dock outstanding: 4,99 GBP hos startfitness.

Saucony Kinvara 4


Eftersom mina nya Kinvara var lite för små så fick jag ta och köpa mig ett par till... Vilket jag inte kunde låta bli att göra när jag hittade dessa till superpris på Startfitness. Det är dock förra årets modell men det spelar ingen större roll. Jag gillade färgen och en mörk sko är perfekt nu att springa med under den leriga hösten.

Nu tog jag storlek 38 och de är perfekta med min sula.

Recension: Sprang första passet igår och de kändes jättebra under de 13,5km vi var ute. I övrigt märker jag ingen större skillnad mot Kinvara 5. De är lätta, mjuka och ger skön löpkänsla.

Pris: 617:- hos startfitness


torsdag 4 september 2014

13,5 sköna kilometer

Idag var det i vanlig ordning torsdagslöpning. Strålande sol och en jättefin runda. Rundan var omkring 13,5km med löptid på nästan 1 timma och 20min. Med stopp för dricka och bullar och kaffe! Det är löpning när det är som bäst:)

Idag va Johannes med igen, måste ju tyda på att han blev biten sist:) Även Jeppe var med denna gång och han sprang med otroligt lätta och alerta steg så jag skulle bli förvånad om han inte följer med nästa gång!

Min egen form idag var väldigt stela vader till en början... Men det släppte efter ett tag och kändes bra i slutet.

Dagens pass sprang jag i mina nya Saucony Kinvara 4. Dessa kommer i recension alldeles snart!

Snickerskulor

Dom här godsakerna bakade jag i fredags inför Mullsjö Xtrail. Perfekt att stoppa i sig innan tävling!

2 dl jordnötsmör
½ dl kokos
½ dl finhackade jordnötter
100 g mörk choklad (Jag hade Lindts 90%)
2-3 msk Stevia sötströ

Värm jordnötsmör, kokos, jordnötter och stevia sötströ. Forma till bollar och ställ in i frysen, mkt lättare att rulla i chokladen när de är kalla och stelnat. Smält sedan chokladen med ytterligare sötströ och rulla kolorna i chokladen. Kyl dem i frysen.

KM-tider Mullsjö X-trail



Hade som mål att klara Mullsjö X-Trail under 2 timmar och gärna komma topp 10, allra helst topp 6 eftersom 6st fick pris. Klarade ju både det tidsmässigt och placeringsmässigt:)

Banans första 3km gick på en fin grusväg i lätt nedförsbacke. Vilket syns på tempot. Det startade igång väldigt lätt! Jag sprang på bra men försökte ändå vara klok och inte rusa på för mkt eftersom jag visste vad som komma skulle... 

Efter 3km började det som sagt på riktigt... 18km utan återhämtning kan man säga! Försökte hålla varje km under 6min/km men i slutet gick det bara inte... Dels för att jag stannade några gånger och fixade skorna och tog ut sulor, delas för att banan (som syns på bilden ovan) gick uppför uppför uppför.... och dels för att jag helt enkelt var helt dödstrött i benen, kände att kramp i vaderna inte var långt borta! Sista kilometern gjorde jag dock ett sista ryck och fick upp lite fart igen! Brukar inte behöva massa extra energi under träning/tävling men denna tävling knaprade jag såväl dextrosol som lakrits, choklad och celsius! Hade med mig mitt vätskebälte, väl värt!

Km-tiderna var enligt nedan:

1.                   4:14
2.                   4:02
3.                   4:10
4.                   4:51
5.                   5:03
6.                   5:25
7.                   5:42
8.                   5:21
9.                   5:25
10.                 4:49
11.                 4:52
12.                 5:34
13.                 5:22
14.                 5:15
15.                 5:31
16.                 5:55
17.                 6:06
18.                 6:11
19.                 6:00
20.                 6:15
21.                 5:35

Slutade med en snitttid på 5:20min/km. 1timma och 52min. 


onsdag 3 september 2014

Lax med vitkål och purjolök



Här kommer recept på en riktigt god, fräsch och enkel laxrätt som jag gjorde i helgen. Detta recept har jag tidigare gjort med pasta men nu har jag bytt ut pasta mot vitkål.  


½ vitkålshuvud
500g lax
1 purjolök
1-2 burkar creme fraiche
Salt
Svartpeppar

Skär laxen i tärningar och stek i smör. Skär purjolöken i bitar och låt steka med laxen. Häll över creme fraiche, salta och peppra och låt koka ihop. Strimla vitkålen och koka upp i lättsaltat vatten.  Koka inte för länge för då drar den åt sig för mkt vätska. Häll laxröran över vitkålen och blanda om!

Fint väder=måste ut och springa!

Idag hade jag bokat och planerat för ett pass crossfit. Men när det var över 20 grader så går det inte att gå in i en crossfitbox när man kan ge sig ut i skogen! Så 10km skogslöpning med Cillen fick det bli. Tempot blev lite blandat men landade på 5:06min/km i snitt, alltså 51min på milen.

Sprang i mina nya, supersköna Asics Gel Super JJ-33. Recension om dessa kommer!

Inov-8 Trailroc

Efter att ha halkat runt i skogen i mina Asicsskor ett antal geggiga löparrundor bestämde jag mig för att köpa mig ett par riktigt trailskor. Googlade runt vilka som verkade bäst och fastnade tillslut för Inov-8 Trailroc 236. En lättvikttsko som främjar framfotalöpning. Den har fått fina recensioner och dessutom var riktigt snygg.

Passform: Jätteskön och passar min fot prefekt. Mjuk och följsam och lätt, endast 236g i damstorlek. Normala i storlek. Beställde först stl 37 men tyckte de kändes lite trånga med mina sulor så jag beställde även 37,5 men då tyckte jag de blev för stora. Så jag behöll till slut storlek 37. Brukar ha 37,5 eller 37 i Asics skor.

Recension:  Sprang ett första pass i dem i torsdags. Hade dom halva rundan, ca 8km sen bytte jag till ett par andra skor. Inte för att jag egentligen behövde mest för att jag ändå hade med de andra och för att inte riskera skoskav. De hade jättebra grepp i skogen, vilken skillnad mot vanliga skor! Även på grus och asfalt är de absolut helt ok att springa med.

Mitt andra pass i dessa skor blev Mullsjö X-trail 21km…. Inte jättebra att springa ett sånt långt lopp i nya skor… Men men, det var ett traillopp och jag hade precis köpt mig ett par nya trailskor så jag chansade. Hade i förebyggande syfte tagit på mig compeed och smörjt fötterna med vaselin. Första milen kändes det jättebra. De var grymma på de smala stigarna och i backarna! Nästa 5km gick också ok. Men sista 5km fick jag helt sjukt ont under fötterna, speciellt framfötterna. För att komma i mål var jag till slut tvungen och stanna och ta ut sulan i den foten som kändes värst… Och då blev det bättre. Men sen fick jag även stanna och ta ut sula nr två. Och Det kändes bättre igen. Men å andra sidan så känns det i fötterna när man springer ett par timmar över stockar och sten i vilka skor man än har.

Så skorna får högsta betyg! Bra grepp, sköna på fötterna, inget skoskav. Ontet under fötterna för jag skylla på distansen och underlaget och i att de var i stort sett nya! Ser fram mot att springa till skogs snart igen!

Kan tillägga att denna typen av neutral sko kräver ganska van löpare, på längre distanser. De är väldigt påfrestande på vaderna. Jag hade rejäl träningsvärk i vaderna efteråt!

Pris: 999:- hos addnature.se

tisdag 2 september 2014

Morgonjogg i Köln

Sitter nu på tåget på väg från Köln till Frankfurt och sen flyget tillbaka hem. Finally!!!

Har varit på mässa tre dagar. Roligt och mkt givande.

I morse tog jag en liten Morgonjogg längs kanalen. Och det är verkligen häftigt att ge sig ut att springa i en helt ny stad! 7km tur blev det i lugnt och skönt tempo. Lite minus bara att det låg uteliggare överallt.... Men det är ju lite så i Tyskland.

Och man känner sig alltid lite nöjd när man lyckas få in lite träning även på resande fot, är ganska bra på det;)