måndag 11 november 2013

Lövbiffsgratäng med ädelost

I lördags gjorde jag en variant på gammal favoriträtt sedan tidigare; lövbiffsgratäng med ädelost. Jag minskade ner en del på mängden sås mot grundreceptet, bytte dessutom creme fraiche till smetana (för att kunna ta mindre mängd) samt grädden mot kokosgrädde (för att minska på mejerierna). Resultatet blev alldeles lagom. Tog även lite mer än dubbla mängden champinjoner (bara för att det är så gott). Vi åt denna goda gratäng med en ganska enkel sallad.




Lövbiffsgratäng med ädelost
400 g lövbiff, strimlad
2 msk Tamari soja
1 msk kalvfond, konc.
1 vitlöksklyfta, riven
1 purjolök, strimlad
250 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör

Sås:
1dl smetana (eller creme fraiche, Smetana är en fetare variant)
1½ dl kokosgrädde (eller ”vanlig” grädde om man föredrar det)
100 g ädelost
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 tsk soja

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Låt marinera 15 minuter.

Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör. Lägg hälften i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.

Koka upp smetana, kokosgrädde och ädelost. Krydda med timjan, soja och svartpeppar.

Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå, tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter.

Servera med valfritt tillbehör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar