fredag 30 januari 2015

Morotslåda med bacon

 I veckan gjorde jag en ny liten tillbehörsrätt att äta till kycklingen. Egentligen ska det bara vara morötter i (och jag hade köpt precis 500g) men eftersom Thelma hjälpte till och även tyckte att hundarna skulle ha varsin morot fick jag dryga ut med vad som fanns i kylen, vilket var brysselkål. Men det gick finfint det med.

Lika gott som det ser ut!
 400g rivna morötter
100g brysselkål
2 paket bacon
5st ägg
½dl grädde eller mjölk
1 vitlöksklyfta, pressad
Hackad persilja
Salt 
Peppar

Stek baconet knaprigt
Vispa ihop ägg, mjölk/grädde, salt och peppar. Vänd ner morötter, 2/3 av baconet och vitlöken. 
Lägg smeten i en lättsmord form och grädda ca 15-20 minuter, 225 grader
Strö över resten av baconet och persiljan
Här tillsammans med stekt kyckling och vitlöksbearniase






Distans och backintervall

Igår eftermiddag trotsade jag vädret och tog mig iväg på den planerade löpningen. Hade bestämt backintervall med ett par kompisar på kransmossen. Va inte alls sugen på backintervaller i 10cm snömodd så jag försökte lite lätt föreslå att vi kanske kunde bara springa lite istället... Men dom ville springa backe så så fick det bli!

Hade med mig bägge hundarna i bilen men tog bara med Cillen, Happy fick jag ta sen efteråt.

Vi startade 2,5km uppvärmningjogg sen körde vi 7st backintervaller upp och ner, ca 330m/intervall. Vilket blev ungefär 4,6km totalt. Det var riktigt tunga intervaller i snön. Fick kämpa mig för att ligga under 5minuters tempo. Efter intervallerna sprang jag tillbaka till bilen med Cillen. Då var hon rejält trött! Hon hade då fått 9,3km, tuffa sådana!

Sen var det Happys tur. Hon fick ett varv runt 5an. Startade lugnt första halvan (som nästan bara går uppför) i snittempo 5:45min/km, andra halvan ökade vi på och låg på ett snitt omkring 4:45. Happy har inte varit med och sprungit så många pass ännu så jag tar det ganska lugnt med henne, inga jättesträckor men jäklar vad duktig hon är! Man kan ha henne i halsband (Cillen får ofta har nosgrimma på sig för att inte dra) och hon springer superfint i sidan. Dock har hon inte riktigt samma ork som Cillen ännu, trillar gärna in i galopp när det går lite snabbt. Men som sagt så jäkla duktig, en fröjd att springa med.

Så totala passet igår för mig blev 14,3km, 1h och 17min med ett snitt på 5:25min/km

Finns inga dåliga väder när man har dessa grymma skor!
Ett riktigt bra pass så idag är det välförtjänt vila som gäller!

Min morgon

Ibland känner jag mig lite extra redig!

04.30 Vakna och gick upp (Hade ställt klockan en kvart senare men vaknade och kände att jag lika gärna kunde gå upp...)
04.40 3,4km promenad med hundarna. Ner till stan, genom Allegatan och hem igen.
05.10 Snöskottning (inte vad jag hade planerat men va tvungen....)
05.25 Bytte om och fixa till mig
05.40 Åkte till jobbet
05.54 Stämpla in mig på jobbet

torsdag 29 januari 2015

Ananaspaj

Tre vabdagar har inneburit massa bak och matlagning. Jag och min lilla kösreda (oreda) gjorde om ett gammalt pajrecept till att vara spannmåls- och sockerfritt (förutom det naturliga fruktsocker som finns i ananasen). Den här pajen blev precis lika god som den med mjöl och socker!

Pajdeg:
3dl mandelmjöl
50gr smör
2msk fiberhusk
1msk stevia strö eller sukrin
2 äggulor

Fyllning:
1 ägg
1 stor burk krossad ananas
2dl creme fraiche 34%
2krm vaniljpulver
ev lite stevia strö

Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Tillsätt rumsvarmt smör och äggulor och arbeta ihop till en deg. Låt stå i kylen ca 20-30 minuter.

Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen. Se till att ta bort mkt vätska från ananasen så det inte blir för vattnigt.

Tryck ut degen i en pajform. Häll på fyllningen och grädda i ca 25-30min, 175 grader.

Servera med vaniljglass eller vispad grädde
Perfekt ihop med sockerfri glass eller vispad grädde

Crawl fortsättningskurs


 
Fy vad jag egentligen hatar kalla bassänger men som sagt, jag vill lära mig crawla… Så igår var det kursstart i fortsättningskursen i crawl. På frågan hur mycket vi tränat sen förra kursen va mitt svar att jag i alla fall badat en gång i vårt nya badkar hemma…

Men trots det tyckte jag att det gick ganska bra för mig och det va ganska kul, även om jag höll på att förfrysa som vanligt. Tyvärr så tycker jag vi är för många i vår grupp så går det någorlunda bra så får man knappt någon respons. Fick ett ”bra jobbat idag” efter kursen.   

Passet igår var på ett ungefär enligt nedan:

200m Insim Bröst/Frisim
200m Bröstsim
100m armtag höger, med dolme
100m armtag vänster, med dolme
100m 3 armtag höger/ 3 armtag vänster/3 armtag varannan
100m 3 armtag höger/ 3 armtag vänster/6 armtag varannan
100m benspark med platta
100m benspark med platta på rygg
200m frisim

Fördelen med denna kurs är att vi simmar en timma tidigare än sist, kl 19-20 vilket innebär att man har tid att basta en liten stund efteråt, så skönt!

onsdag 28 januari 2015

Gårdagens intervallpass

Äntligen gjorde jag ett bra intervallpass igen!

Kvällens inteervall var 7st 3minutersintervaller med 1 min gåvila mellan. Planen var ett hinna 4st varv (800m) per intervall vilket skulle bli ett tempo på 3:45min/km. Jag klara det och lite till varje varv så tempot blev omkring 3:40min/km i snitt. Bra!

Core/styrkedelen var 6st tabata:
1. Militärsitups/Cykla
2. Ryggtryck och lyfta benen/Crunches
3. Plankan med hopp/ Handstånde plankan med handlyft
4. Ryggkryss/Arch hold
5. Pushups hold (brett)/Backextensions
6. Jämfota hopp/Climbers

Tufft bra styrkepass!

Pizzabullar

Gjorde några rackarns goda pizzabullar igår. Dessa är perfekt som frukost, mellanmål, tillbehör till maten eller som bjudmat!

Innan gräddning
Efter gräddning (tyvärr lite suddig bild...)
Pizzabullar 10-15st

50g smör

6 ägg

1dl vispgrädde

0,5dl kokosmjöl

1dl mandelmjöl

4 msk fiberhusk

0,5tsk salt

1tsk bakpulver



Fyllning:

0,5dl tomatpure

3msk olivolja

Ca 2dl strimlad skinka

Ca 2dl riven ost+lite att strö över

Torkad oregano



Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga, ca 3min med elvisp. Tillsätt smöret och grädden och blanda väl.



Blanda de torra ingredienserna noga och blanda ner dem i smeten. Låt svälla 10min.



Kavla ut degen mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 25x30cm. Dra sedan bort det övre pappret försiktigt.



Blanda samman olivolja och tomatpure och bred ut över rektangeln. Strö över skinka, ost och oregano och rulla till en tjock rulle. Skär sedan rullen i bitar (ca 10-15st) och lägg demi bullformar. Strö över lite extra ost och oregano.



Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.



Tips! Skär bort kanterna när du kavlat ut degen så att rektangeln blir jämn och fin. Överbliven deg kan man lägga i formar och grädda med bullarna så får man några goda ”neutrala bröd”


Crossfit come back

Efter ett par veckors utebliven crossfit var jag på plats i boxen i 05.30 morse igen.

Warmup:
3 rounds:
21 jumping jacks
21 front jacks
10 airsquats
4,3,2,1 inch worm
10 scorpions
10 lunges
10 sek samson stretch

Skill/strength:
3 Rounds NFT:
5 High Boxjumps 
10 Chest To Bar
5 Def HSPU

WOD
3 RFT:
800 m row
15 Sumo dead lifts high pull 25kg
3 wall climbs

Kul pass!
Skillsdelen: Hoppa inga jättehöga boxhopp, måste spara på dom små vaderna. Chest to bar med smalt band va lätt så jag hade nog kunnat gjort utan... Upphöjda HSPU (med 2st 10kg viktplattor) gick fint.
Woden: Gick bra även om jag rodde i ganska maklig takt. SDHP hade jag bara 25kg men det räckte (RX va 35kg).

torsdag 15 januari 2015

UPPDATERING!


Dåligt uppdaterat ja… Berott på lite träningsomotivation. Har inte haft sånt där härligt träningssug eller var riktigt taggad på träningen det senaste. I vilket fall så har några pass ändå blivit gjorde. Mer eller mindre bra…

Söndags
Långpass som vanligt med Knallen. Snabba gruppen som inte var supersnabb denna dag. Vilket till väldigt stor del berodde på söndagens rådande storm. Men vi kämpade oss runt 20,3 stormiga,. Blöta och kalla kilometer med ett snitttempo på 5:17min/km. Efter det passet var jag HELT slut. Löpningen var egentligen inte jobbigare än vanligt men blåsten kylan tog verkligen kraft!

Måndags
Fick bli helvila.

Tisdags
Lite rehabstyrka på morgonen. Inget speciellt långt eller tufft pass.

På kvällen var det intervall. Normalt burkar detta (och långpassen) va veckans höjdpunkter! Men denna tisdag va jag inte alls sugen och passet gick riktigt kasst. 5st 400m intervaller med 1 min vila mellan, varje intervall skulle gå snabbare. Startade ok (dock inte så snabbt som vanligt…) men slutförde inte sista intervallen för jag fick tillbaka mitt gamla problem med andningen, va längesen sist men det som händer är att jag bara kan andas in men inte få ut någon luft, så jag fick bryta med 1,5min kvar av sista intervallen. Riktigt sur va jag. Funder på om jag skulle springa intervallerna en gång till… Gå hem…. Eller köra coren. Jag körde coren som jag brukar men gick in lite halvhjärtat för den. Efter intervallpassen brukar jag va så jäkla nöjd för det har gått riktigt bra för mig sista tiden. Men men man måste ha lite bakslag ibland. Om mindre än en vecka är det dags igen och då ska jag vara tillbaka!

Onsdags
Vaknade med irritationen från intervallpasset och noll träningssug. Men nåt jag vet att det som bäst råder bot på dåligt humör är frisk luft och löpning. Så jag tog med mig min lilla Cill och sprang vår favoritrunda. Kände mig inte pigg och alert så jag gömde klockan under tröjan och tänkte att det får väl bli den tid det blir. 10km är 10km. kändes som om jag sprang i ett tempo bra bit över 6min/km men när jag kom hem låg snittet på 5:33 så det blev ok en dag som den här iaf.

Vid lunch va jag på Ibex när Jennifer skulle köra sitt pass och blev då lite sugen på crossfit så jag bokade in mig på kvällspasset.
Passet var tabata av Wallballs 6kg, Sume Deadlift HP 20kg, Boxjumps, Puspress 20kg och rodd. Mina reps blev enligt nedan:
WB: 82
SDHP: 72
Box jumps: 81
Pushpress: 56
Rodd: Minns inte riktigt

Idag blir det vilodag igen. Känner att det behövs. Både för kropp och knopp. Och mina vader från boxhoppen igår är inte att leka med….

Hoppas jag är taggad och på g för ett teampass i morgon!

lördag 10 januari 2015

Omelett med brie och korv



Av lite rester hemma i kylen gjorde jag en liten omelett. Lagom till ca 3 frukostportioner
 Ugnsomelett med brie och finkorv
1 bit brieost
1 bit liljedalskorv
6 ägg
1dl grädde
Oregano
Salt
Peppar
 
Lägg brie och korv i bitar i en ugnsform. Strö över oregnao
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över
Krydda med lit mer oregano
Tillaga i ugnen 20-25 min, tills stanningen stelnat, 225 grader.

fredag 9 januari 2015

Medelhavsbröd

Här kommer receptet på bröden jag gjorde till vår fisksoppa. Blev 7st ganska små bröd.
 Ingredienser:
4 ägg
100g fetaost
1½dl mandelmjöl
2msk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
2 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 190 grader. Vispa äggen till en luftig smet i en bunken, ca 3 minuter med elvisp. Mosa fetaosten med en gaffel och tillsätt den.
Rör ihop resten av ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
Forma till bollar och platta ut dom, gärna med blöta händer om smeten är kladdig. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda  i ugnen tills de har fått fin färg, i ca 15min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Veckans crossfitpass


Ligger lite lågt med crossfiten nu så det gäller att välja ut bästa passen när det väl gäller. Och teampasset är ju absolut roligast! Jeppe och jag krigade på bra idag! Inte så tungt pass men mer flås. 
 
 Warm Up
15 Airsquats
12 Pushups
10 situps
15 KB Swing
10 Round the house
10 sek Samson stretch

Team-wod
4 rounds for time:
50 Jumping airsquats
40 OVH Lunges 15kg
30 KB Swing 20kg
20 Toes To Bar
10 Cal row
Time: 21,30min

Afterbash:
8min AMRAP
1 KB Clean
1 KB Squat
1 KB Pushjerk
1 KB Snatch
(4min 12kg, 4min 16kg)

torsdag 8 januari 2015

Pissigt väder=inställd morgontur

Tanken var att jag och Cillen skulle ut och springa en tur i morse innan jobb. Men när jag vaknade och kolla ut genom fönstret var det världens pissväder, regn och blåst och helt bäcksvart. Brukar inet bangar dåligt väder men jag hade valet att åka till jobbet tidigt istället, sluta lite tidigare och ta en eftermiddagstur. I hopp om bättre väder, tacka vet jag flextid!

Och så fick det bli. Och på eftermiddagen sen va det uppehåll, så det blev en skön tur då istället.

Sprang min favoritmil. Hemifrån-Kypes 4,8spår- hem igen.  Planen var bra tempo och det gick enligt plan. Kype är ju väldigt kyperat så snittempo 4:46min/km är jag nöjd med. Dock två små vilostopp för att ta av och sätta på koppel och ge lite godis.

Cillen va pigg och glad som vanligt, fick till och med kommentaren att jag borde springa lite fortare så jag hinner i kapp hunden:)

Sträcka: 10km
Tid: 47,40min
Medeltempo: 4:46min/km

Km-tider:
1. 5:05
2. 5:00
3. 5:09
4. 4:30
5. 4:38
6. 4:48
7. 4:43
8. 4:51
9. 4:41
10. 4:10

onsdag 7 januari 2015

Fisk och skaldjurssoppa med saffran

Idag har jag och Thelma lagat lite mat efter dagis. En skaldjurssoppa med massa ingredienser är perfekt så Thelma kan hjälpa till mycket, hälla i grejer, blanda etc..

Denna soppa innehåller egentligen grädde och creme fraiche men jag tycker magen mår mk bättre utan det så jag använder kokosgrädde.
Tyvärr tråkigt bilds... Min mobilkamer har sett sina bästa dagar


Fisk och skaldjurssoppa med saffran
400g torskfilé
300g laxfilé
300g räkor med skal
½ purjolök
½ gul lök
1 ½ tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 ½ dl vitt vin
1 msk fiskfond
5 dl kokosgrädde
1 dl vatten
1 pkt saffran

Strimla purjolöken och hacka löken och fräs ett par minuter tills löken är mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
Tillsätt vin och buljong. Koka ett par minuter.
Tillsätt kokosgrädde och vatten. Rör ihop och tillsätt saffran. Låta sjuda ca 15 minuter.
Skär fisken i bitar. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud ca 7 minuter eller tills fisken blivit fast.
Lägg i räkor och hetta upp snabbt.

Till denna soppa åt vi ett fetaostbröd som vi också bakat idag. Recept även på detta kommer!

Fetaostpaj



Gjorde en fetaostpaj i helgen. Tänkt att ha som tillbehör till ex kyckling. Ett perfekt alternativ till potatis, pasta och ris.  


Pajskal
2½ dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
1 eller fiberhusk
1 tsk havssalt
40 g kokosolja eller smör
1 ägg

Fyllning:
300g fetaost
4 ägg
2dl grädde
Oregano
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen
Låt gärna degen stå i kylen ca 30min så blir den enklare att trycka ut i pajformen
Sätt ugnen på 175 grader
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel
Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter tills det fått lite färg
Smula fetaost och lägga i pajskalet och krydda med oregano
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar. 
Häll äggblandningen över osten. Strö över lite oregano.
Gratinera i ugnen 20-25 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Morgonpass på Onyx



I morse fick det bli ett litet pass på Onyx.

Körde först 1k på crosstrainern, fy vilken tråkigt träningsform…

Sen mina benövningar i maskin. Ökade till 21kg per ben på legextension, dock bara 12 reps/ben x2. Ökade även motstånd på legcurl till 9, lika många reps här.

Efter det TRX-övningarna, 15x2 per ben. Lite avancering här också, första seten körde jag med hopp.

Sen blev det en liten kort core-del. 2x15 per övning av legs lower och enbenslyft på boll. Se bild nedan.

tisdag 6 januari 2015

Stege!

Sitter just nu och eftersvettas. Trots att passet var slut för en timma sen och jag har duschat...

Kvällens intervallpass var en stege 2,3,4,5,6,4 min med 45 sek gåvila mellan. Långa intervaller 5-6 minuter är sjukligt jobbiga, speciellt när man redan avklarat tre intervaller innan... Men det gick riktigt bra. Sprang snabbt, kände mig fräsch och pigg och kroppen och knoppen. Verkligen pannbenet på i slutet men ändå inte så jag höll på att dö.

Min klocka visar som sagt inte alls korrekt inne men Daniel, en kille som jag höll tempo med sa att vi låg omkring 3:45min/km i snitt. Vilket ger ca 6,4km. Lite uppvärmning innan också så totalt ca 7km.

Efter intervall var det som vanligt core. Det var två block, bägge blocken kördes 2 ggr. Tror att det var 1 minut per övning, 1/2 minut på plankan och cykla. Lite vila mellan blocken.

Block 1
Plankan med hopp, upp och ner på händer och armbågar
Rygglyft
Kryss (armar och ben ut i sidan)
Plankan
Kryss (armar och ben ut i sidan)
Rygglyft
Plankan med hopp, upp och ner på händer och armbågar

Block 2
Ryggtryck (hollow hold), sänka ett ben i taget
Sänka bägge benen, upp med rumpan
Militär situps (raka ben)
Cykla
Militär situps (raka ben)
Sänka bägge benen, upp med rumpan
Ryggtryck (hollow hold), sänka ett ben i taget

Riktigt härlig känsla nu som alltid efter dessa jobbiga men härliga intervallpass!

Försovning!

Hade så fin plan för morgonen. Hade plockat fram kläder för gymnastiken kl 05.30 och sen packat löparkläder för att ta en liten joggingtur med Cillen direkt efteråt. Hade tänkt springa en liten go stadsrunda. Ställt klockan på 05.00 men av nån anledning stängde jag av den och vaknade 05.35! Då va de ju ingen idé att åka till gymnastiken... Jag som va riktigt taggad!

Gick och la mig istället igen, vilket visserligen va väldigt skönt. Men som alla vet gillar jag INTE när min dag inte går som planerat.... Så när jag väl gick upp strax efter 7 så åkte jag iallafall bort till sjuhäradshallen för att åtminstone ta den planerade joggingturen. Sprang in till stan, bort till Pinicchio och tillbaka och en liten sväng till, tot 6km.

Va en riktigt skön joggingtur, det är nåt visst med att springa i stan när den inte vaknat till liv ännu. Vädret va skönt och vi sprang i lugnt mysigt tempo. Så efter den turen blev det en bra början på dagen och den missade gymnastiken inte lika betungande längre.

Sträcka: 6,10km
Tid: 33min
Medeltempo: 5:30min/km

Km-tider:
1. 5:52
2. 5:54
3. 5:32
4. 5:38
5. 5:10
6. 4:57
Bjuder här på en "gammal" gympabild

måndag 5 januari 2015

Återhämtningsdag

Lite återhämtningsdag idag. Startade med en 5km morgonpromenad med cillen. Sen ner till Onyx för lite benträning/core. Pass enligt nedan:

Ben:
2x15/ben Utfallssteg TRX variant 1
2x15/ben Utfallssteg TRX variant 2
2x15/ben Legextension (17,5kg)
2x15/ben Legcurl (motstånd 8)

Core:
5 varv:
20 legs lower
20 situps
20 cykla (per ben)
20 back extension