Har som jag brukar mixat ihop ett recept som passar med det jag vill äta (spannmålsfritt, sockerfritt och helst utan mejerier) och vad som finns hemma i kyl och skafferi.
Rådjursstek i rödvinsmarinad :
1-2kg rådjursstek
1 liter rött vin
2 dl olivolja2 msk tamari soya
3 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4-5 vitlöksklyftor
1 tsk hela vitpeppar
1 tsk hel rosépeppar
2 tsk flingsalt
Timjan (helst färsk)
GÖR SÅHÄR :
Putsa steken från senor och hinnor. Om baklåret är styckat i delar kan man pussla ihop det till en stor stek och sedan knyta ihop med steksnöre altenativt steknät.
Lägg steken i en ugnsform. Slå på vin, olja och soya. Skala och skär lök och morötter grovt och lägg runtom i formen. Strö över pepparkornen, flingsalt och timjan. Vänd runt steken så allt blandas. Täck med folié och låt stå i kylskåp 1-3 dygn. Vänd på steken efter halva tiden.
Sila skyn. Torka av steken med lite papper. Salta och peppra och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg tillbaka steken i ugnsformen och slå på den silade skyn.
Sätt in stektermometern i köttets tjockaste del. Stek i ugn på 110 graders värme och ta ut den när innertemperaturen visar 60 grader (för medium) eller 64 grader för genomstekt. Räkna med ca 1,5 timme stektid per kilo.
Ta upp steken och slå in den i folie och låt vila ca 15 minuter. Gör såsen under tiden.
Lägg tillbaka steken i ugnsformen och slå på den silade skyn.
Sätt in stektermometern i köttets tjockaste del. Stek i ugn på 110 graders värme och ta ut den när innertemperaturen visar 60 grader (för medium) eller 64 grader för genomstekt. Räkna med ca 1,5 timme stektid per kilo.
Ta upp steken och slå in den i folie och låt vila ca 15 minuter. Gör såsen under tiden.
Rödvinsås:
2,5dl kokosgrädde (eller vispgrädde)
2,5dl kokosgrädde (eller vispgrädde)
ca 4-6 dl stekskyn från formen
1 msk viltfond2 tsk balsamico
1 msk tamari soya
Salt och svartpeppar
ev LCHF-redningHäll grädde, sky, fond, soya och balsamico i en gryta. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev redning och låt småkoka några minuter.
Vitkålsgratängen kommer i ett inlägg inom kort. Väl värt att vänta på för den var så jäkla god!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar