Igår hade vi min syster och hennes Johannes på traditionell söndagsmiddag.
Vi åt en riktigt fin porterstek med en jäklans god sås. Till steken serverades
delikatesspotatis, brysselkål (till mig), kokta morötter, grönsaker och vinbärsgele.
När min syster säger att det är riktigt gott då är det ett grymt bra betyg då
hon är kräsen som få….
Receptet är en kombination av lite olika recept jag googlat
på nätet.
Porterstek
1½ kg fransyska av nöt (eller om deluxvarienten älgstek)
2 gula lökar
3dl porteröl
1dl rött vin (kan uteslutas)
1dl outspädd svartvinbärssaft
¾ dl soya
8 enbär
8 vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
2msk lantbuljong (eller 2 buljongtärningar)
3-5dl grädde till såsen
Ev redning (jag hade redix LCHF-redning)
2. Vänd köttbiten några gånger under tiden. Steken är klar när innertemperaturen är 75 grader. Ta grytan av värmen och låt steken vila i spadet i 20 minuter innan du skär upp den.
3. Sila spadet och späd med grädde och ev redning (annars blir såsen ganska tunn), låt småkoka några minuter.
Servera och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar