söndag 17 februari 2013

Köttfärsgratäng med svamp och bacon

Ikväll gjorde jag en köttfärsgratäng med lite som fanns hemma. Det blev toppengod. Inte alls såsär gräddmastig som många LCHF-gratänger ofta blir. Till gratängen åt vi en enkel sallad och vallmofrallor
Köttfärsgratäng med champinjoner och bacon
500 g köttfärs
400g champinjoner
2 gula lökar 
2 tsk sambal oelek
1½ dl rött vin
2 msk tomatpuré
1-2 tsk oxfond 
Salt, peppar, timjan
1-2 dl riven ost
1½ dl grädde

1 dl mjölk
½ dl vatten
3 ägg
1 pkt bacon

Gör så här

  1. Stek löken mjuk i smör, tillsätt färsen och champinjonerna. Stek ihop.
  2. Tillsätt sambal oelek, vin, tomatpuré, oxfond och kryddor. Låt koka ihop 15-20 minuter och lägg sean i en ugnsfast form. Strö över riven ost.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, vatten och mjölk. Häll över färsblandningen.
  4. Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och strö över gratängen.
  5. Gratinera i ugnen 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen "stannat"
 Servera med en god sallad 

1 kommentar: