tisdag 23 december 2014

Helstekt kalkonfilé

Kött i alla ära, älskar verkligen kött men det är ändå inte bra att äta föör mkt rött kött(rött kött=kött från djur på fyra ben). Varken för hälsan eller för miljön.

Köttproduktionen står för nästan 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det finns även en tydlig koppling mellan stor konsumtion av rött kött och cancer i tjock och ändtarmen.

Inte sagt att man inte ska äta rött kött alls. Det bidrar med många näringsämnen, är en viktig järnkälla och en bra proteinkälla. Det kan även ha positiva effekter på miljön då det hjälper betande djur att hålla naturbetesmarker öppna. Och i Sverige är användningen av antibiotika lägst i Sverige, vilket innebär minskad risk för antibiotikaresistens.

Så summasummarum, ät rött kött men inte för mycket och välj SVENSKT KÖTT, helst ekologiskt.

Nog med fakta, ikväll valde jag en bit fin svensk kalkon istället för fredagsköttbiten. MYcket, mycket gott och blev perfekt saftigt. Och superlätt att göra.
400g kalkonfile
Svartpeppar
Salt
Timjan
Smör

Krydda filen och stek cen runt om i lite smör
Lägg i en ugnsform och klicka på lite smör
Ställ in i ugnen på 125 grader med en köttermometer. Köttet är klart när den visar 67 grader. Tog ungefär 45 minuter
Låt vila i folie en liten stund innan servering

Man kan ha högre ugnstemperatur så går det lite snabbare men eftersom kalkonen är väldigt fettsnål kan köttet bli lite torrt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar