Igår gjorde jag vår absolut favorita LC-efterrätt; Citronpaj! En paj som "smakar som den ska" och med rätta konsistensen. Har säkert gjort den 5-6 gånger sedan jag hittade receptet här. Denna gången hade jag inne den lite väl länge i ungen så den blev aningen torr, men god ändå! Hade ingen mascarpone hemma så jag använde ricotta, blev precis lika gott.
Citronpaj
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl
50 gram rumsvarmt smör
1 msk fiberhusk
1 msk stevia eller sukrin
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
50 gram rumsvarmt smör
1 msk fiberhusk
1 msk stevia eller sukrin
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
Fyllning:
250 g mascarpone
3 citroner
1,5dl stevia eller sukrin
3 ägg
3 äggulor
3 citroner
1,5dl stevia eller sukrin
3 ägg
3 äggulor
Blanda mandelmjöl med smör (smöret måste vara mjukt) och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Stjälp upp i en skål och ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i formarna och förgrädda pajerna i ca 7-8 minuter. Höj ugnen till 200 grader när pajskalet är klart.
Riv citronerna och pressa sedan citronerna så att du får 1,5 dl citronjuice. Blanda citronskal, juice och sötningen i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg + gula i taget och tillsätt sedan mascarponet. Använd gärna stavmixer för att få en jämn smet.
Fördela fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, ca 30 minuter. Ha gärna en plåt över pajen efter ett tag så att de inte får för mycket färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar