Igår blev det moussaka till kvällsmat efter ett recept jag halvt om halvt komponerat ihop själv. Nejlikan och kanelen ger rätten en riktigt god, grekisk smak. Moussakan serverade jag med en sallad med fetaost och oliver.
2 auberginer
ca 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör eller kokosolja utan smak
1 burk (400g) krossade tomater
½ tsk kanel
1 krm mald nejlika
svartpeppar
salt
Sås:
2 äggulor
1,5 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen, salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (eller längre, känn efter så att de är mjuka). Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör eller kokosolja på medelvärme tills den är mjuk, men inte fått färg. Lägg i färsen med löken och höj värmen, stek tills färsen fått färg. Häll på krossade tomater, krydda och låt koka ihop i 10-15 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 255 grader.
Sås: Blanda grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.
Varva köttfärs, ostsås och auberginskivor i en ugnsfast form och avsluta med ett lager riven gräddost. Gratinera ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Servera med en god sallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar