På juldagen hade vi lite middag här hemma med Karin och Halldor och Elin. Lite lättare 3-rätters hade jag fixat i ordning
Förrätt: Sallad på spenat med bacon, valnötter, chevre och balsamico
Huvudrätt: Ädelostgratäng med sallad (och klyftpotatis för de som önskade)Efterrätt: Chokladpannacotta, recept finns här
Förrätt: Sallad på spenat med bacon, valnötter, chevre och balsamico
Huvudrätt: Ädelostgratäng med sallad (och klyftpotatis för de som önskade)Efterrätt: Chokladpannacotta, recept finns här
Gjorde två gratänger, hade bara ädelost hemma till en gratäng så det gav tillfälle att testa att göra en med gorgonzola som fanns hemma. En riktigt hit, svårt att säga vilken som blev godast. Gorgonzolagratängen blev lite mildare i smaken men ändå med mycket smak. Ädelostgratängen är en riktigt favorit sedan tidigare.
Lövbiffsgratäng med ädelost eller gorgonzola
400 g lövbiff, strimlad
2 msk Tamari soja
1 msk kalvfond, konc.
1 vitlöksklyfta, riven
1 purjolök, strimlad
100 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör
Sås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl creme fraiche
140 g gräddädel
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 tsk soja
0,5 tsk soja
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg det strimlade köttet i en bunke med soya, kalvfond och vitlök. Låt marinera 15 minuter.
Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör. Lägg hälften i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.
Koka upp grädde, creme fraiche och ädelost. Krydda med timjan, soja och svartpeppar.
Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå, tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter.
Servera med valfritt tillbehör!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar