söndag 16 december 2012

Köttfärspaj

Ikväll blev det köttfärspaj till kvällsmat. Vet inte hur många gånger vi har gjort den här pajen senaste åren. Standardsvaret från Erlendur när jag frågar vad han vill ha att äta. Från början var det en "vanlig" (=mkt kolhydratsrik) paj men som jag senare har utvecklat till LCHF. Och jag kan bara säga att den blivit godare och godare!!





Köttfärspaj LCHF

 Pajskal
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g rumstempererat smör
1 ägg

Fyllning:
500g köttfärs
1st gul lök
2st vitlöksklyftor
250g champinjoner
3 msk tomatpure
1 msk soja
1st hönsbuljongtärning
2dl vatten
Chiliflakes
Chilipulver
Timjan
Svartpeppar

Täcke:
3 st tomater
125g cantadou paprika och chili
2dl creme fraiche
4msk majonäs
150g (2-3dl) riven ost

Blanda mandelmjöl, sesamfrön och fiberhusk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop ordentligt. Tryck ut degen i en smord en smort form (ca 25 cm). Stick hål i botten med en gaffel på några ställen. Sätt in i kylen i minst en halvtimme (det gör att skalet håller formen bättre). Grädda pajskalet i 7-8 minuter, 200 grader, tills det börjar få färg..

Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen, champinjonerna och pressad vitlök. Tillsätt tomatpure, soya, buljongtärning, vatten och kryddor. Häll på vattnet och rör om. Låt puttra tills vattnet är nästan borta, ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna. Häll köttfärsen i pajskalet.

Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen. Blanda crème fraiche, cantadou majonnäs och riven ost. Bred ut över tomaterna.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

Servera med grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar