söndag 20 januari 2013

Stifado


Ikväll blev det en grekisk lammgryta till kvällsmat. Stifado blev en riktig favoriträtt när vi var i Skiathos för några år sedan och har lagats här hemma mångtalet gånger. Jag åt min gryta som en soppa medans Erlendur åt den med kokta morätter och smörstekta champinjoner.


 Stifado


 1 ½kg grytbitar (lamm eller nötkött) 
½ kg schalottenlök
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl rött vin
3 msk tomatpuré
3st lagerblad
½ tsk kanel
1 krm nejlika
Salt
Peppar


Bryn köttet i olivoljan i en gryta.

Blanda tomatpurén med lite vatten och häll i. Häll på vatten så att det knappt täcker köttet.

Skala lökarna och lägg i dem i grytan. Tillsätt rödvin, vitlök och kryddorna.

Låt sedan koka sakta i 2 1/2 – 3 timmar. Tillsätt mer vatten vid behov.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar