Ikväll blev det en grekisk lammgryta till kvällsmat. Stifado blev en riktig favoriträtt när vi var i Skiathos för några år sedan och har lagats här hemma mångtalet gånger. Jag åt min gryta som en soppa medans Erlendur åt den med kokta morätter och smörstekta champinjoner.
Stifado
1 ½kg grytbitar (lamm eller nötkött)
½ kg schalottenlök
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl rött vin
3 msk tomatpuré
3st lagerblad
½ tsk kanel
1 krm nejlika
Salt
Peppar
Bryn köttet i olivoljan i en gryta.
Blanda tomatpurén med lite vatten och häll i. Häll på
vatten så att det knappt täcker köttet.
Skala lökarna och lägg i dem i grytan. Tillsätt
rödvin, vitlök och kryddorna.
Låt sedan koka sakta i 2 1/2 – 3 timmar. Tillsätt mer
vatten vid behov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar